Η απόφαση του ΚΑΣ για τη χωροθέτηση εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στη Χαιρώνεια εξακολουθεί να πυροδοτεί αντιδράσεις, με πιο πρόσφατη αυτή του Γενικού Γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Βασίλειου Χ. Πετράκου, η οποία διατυπώθηκε κατά τον πρόσφατο ετήσιο απολογισμό του έργου της Εταιρείας.
Ο κ. Πετράκος έκανε λόγο για τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις φθοράς ή απόπειρας φθοράς τόπων ιστορικών και αρχαιολογικών, πανελληνίου ενδιαφέροντος, αναφερόμενος στην Ουρανούπολη και τον Ραμνούντα (με την παραχώρηση εκ μέρους του κράτους των αρχαιολογικών χώρων στη Μονή Βατοπεδίου για εκμετάλλευση) αλλά και τη Χαιρώνεια.

Χαιρώνεια: το ιστορικό της διαμάχης
Η εγκατάσταση του εργοστασίου στην περιοχή της Χαιρώνειας είχε απασχολήσει το τοπικό δημοτικό συμβούλιο ήδη από το 2003, καθώς μετά από μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις είχε εκφράσει την ομόφωνη αντίθεσή του. Το θέμα ανακινήθηκε το 2007, οπότε οι τοπικές αρχές προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στη συνέχεια συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 7 Ιουλίου 2008, οπότε και ορίσθηκε επιτροπή αυτοψίας που επισκέφθηκε τη Χαιρώνεια στις 23 Ιουλίου. Το πόρισμα της επιτροπής πρότεινε μείωση του όγκου της μονάδας ώστε να μην απειλεί τις αρχαιότητες. Στις 29 Ιουλίου, το ΚΑΣ συνεδρίασε αιφνιδιαστικά απορρίπτοντας, με ψήφους 9 κατά και 5 υπέρ της μονάδας, την πρόταση για μείωση του όγκου της, δεχόμενο την ασυμβατότητα με τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Εν αναμονή της έκδοσης υπουργικής απόφασης, το θέμα αναπέμφθηκε στο ΚΑΣ στις 23 Δεκεμβρίου 2008, το οποίο ψήφισε, με 15 υπέρ και 1 κατά, την έγκριση κατασκευής της μονάδας, αποδεχόμενο την πρόταση της εταιρείας για μείωση του όγκου της, την οποία είχε απορρίψει το καλοκαίρι. Και αυτό παρά το γεγονός ότι είχε υποβληθεί αίτημα από τη Θ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θήβας για αναβολή της συνεδρίασης προκειμένου να ενημερωθούν και να γνωμοδοτήσουν για το περιεχόμενο του νέου φακέλου όπως ορίζει ο νόμος.
Αρχαιολόγοι αλλά και τοπικοί παράγοντες εκφράζουν φόβους ότι η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου της περιοχής σε βιομηχανική ζώνη, δεδομένου ότι το σημείο όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί το εργοστάσιο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 830 μέτρων από τα όρια του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Χαιρώνειας ο οποίος περιλαμβάνει ακρόπολη με ίχνη οχύρωσης, θέατρο, κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, τον μαρμάρινο «Λέοντα της Χαιρώνειας», αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο αναμένεται σύντομα να παραδοθεί στο κοινό. Επίσης απέχει 2.700 μέτρα από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης του αρχαίου Πανοπέα, με ισχυρή οχύρωση σωζόμενη σε εξαιρετική κατάσταση, η οποία είναι επισκέψιμη, ενώ σε απόσταση 8 χιλιομέτρων βρίσκεται ο μη κηρυγμένος χώρος της αρχαίας Δαύλειας.
Ενάντια στην κατασκευή της εν λόγω μονάδας έχουν ταχθεί με διαδοχικές ομόφωνες αποφάσεις και ψηφίσματα τα Δημοτικά Συμβούλια Χαιρώνειας και Δαύλειας, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), η Θ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεάς και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τη συμπαράστασή τους έχουν δηλώσει και οι άλλοι όμοροι Δήμοι όπως και όλες οι παρατάξεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας.

Β.Η.

Πηγές
symparataxi.blogspot.com/2009/05/blog-post_06.html
vagia-gr.blogspot.com/2008/07/blog-post_11.html
exeisminima.gr/archives/4240