Το Υπουργείο Πολιτισμού οργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά γιορτή ανοικτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο πλαίσιο της πολιτικής του για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κεντρικό θέμα του εορτασμού για το 2009 αποτελεί «Το Δέντρο της Ζωής σε 4 εποχές» με τους συμβολισμούς που απορρέουν από τη μορφή και απεικόνισή του στην τέχνη, από την Προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα.
Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι πρώτον, να καταδειχθεί η στενή σχέση πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και δεύτερον, να αναμιχθούν άμεσα και ενεργά οι πολίτες στην προστασία τόσο της φύσης όσο και του πολιτισμού.
Το Σάββατο 2 Μαΐου, στις 11 π.μ. ο Υπουργός Πολιτισμού, Α. Σαμαράς, θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2009» μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, εκεί όπου διασώζεται σήμερα αλώβητο τμήμα του αττικού τοπίου.
Ο εορτασμός πλαισιώνεται από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και 73 μουσεία και μνημεία της επικράτειας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Μαϊου για το ευρύ κοινό, καθώς και τη Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Μαΐου για τα σχολεία.
Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα δημόσια μουσεία όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Α.Μ.

Πηγή: ΥΠΠΟ, δελτίο τύπου 29/4/09