Στο υπέδαφος του ιστορικού χώρου του Λαυρίου θα καταλήγουν στο μέλλον τα τοξικά απόβλητα. Πρόκειται για πρόγραμμα του ΕΜΠ το οποίο έχει ετοιμαστεί να υποδεχτεί περίπου 5.500 τόνους επικίνδυνων αποβλήτων και υπόσχεται στεγανοποίηση.
Μεγάλος «ξηρός τάφος» κατασκευάστηκε στον χώρο του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου του Λαυρίου κατά παραγγελία του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό το μεγάλο υπόγειο μεταλλείο θα φιλοξενήσει τα τοξικά απόβλητα που βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή του Λαυρίου. Άλλωστε, η κοινωνική συναίνεση επιτεύχθηκε υπό αυτόν και μόνο τον όρο. Να εκλείψουν δηλαδή από τις γειτονιές τα τοξικά που επί χρόνια βρίσκονταν σε εγκαταλελειμμένα και συχνά ετοιμόρροπα βιομηχανικά κτίσματα.
Το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε λίγο πριν από την καταδίκη της χώρας μας από την Ε.Ε. για την πλημμελή διαχείριση των επικίνδυνων τοξικών, την ώρα που δεν υπάρχει καμία ουσιαστική καταμέτρηση των εγχώριων τοξικών ρύπων και της επικινδυνότητάς τους. Ουδείς γνωρίζει τις ποσότητες και το είδος των τοξικών που παράγονται από κάθε βιομηχανική μονάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών αλλά και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Α.Μ.

Πηγή: Η Καθημερινή, Ε. Χατζηιωαννίδου, 8/3/09
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_08/03/2009_306764