Στα ίχνη ενός ακόμη μυκηναϊκού ανακτόρου που καταστράφηκε από πυρκαγιά μόλις 12 χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη, στον Άγιο Βασίλειο, βρίσκεται η αρχαιολογική σκαπάνη. Αιτία για τις ανασκαφές στάθηκαν τρεις σπασμένες πήλινες πινακίδες γραμμικής Β΄ που βρέθηκαν σε αγρόκτημα στην κοιλάδα του Ευρώτα, οι οποίες ανέτρεψαν τα δεδομένα και «απέδειξαν» πως τελικά υπήρχε και στη Λακωνία λαμπρό μυκηναϊκό ανάκτορο, ανάλογο με αυτά της γειτονικής Μεσσηνίας και της Αργολίδας.
«Στη μία πινακίδα αναφέρονται όπλα -500 εγχειρίδια- και σε άλλη υφαντά», λέει στα «ΝΕΑ» η προϊσταμένη της Ε΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αδαμαντία Βασιλογάμβρου, που παρουσίασε χθες τα αποτελέσματα των ερευνών της μαζί με τον αρχαιολόγο Βασίλη Αραβαντινό (προϊστάμενο της Θ΄ ΕΠΚΑ) στην Αρχαιολογική Εταιρεία. «Το εύρημα υποδηλώνει ότι εκεί υπήρχε ένα διοικητικό κέντρο όπου τηρούνταν αρχεία, όπως ακριβώς συμβαίνει στα άλλα ανακτορικά κέντρα της εποχής».
Το κτίσμα στον Άγιο Βασίλειο βρίσκεται σε καίρια θέση στην πεδιάδα της Σπάρτης και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως είχε σημαντική έκταση και πιθανόν ήταν οχυρωμένο. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα δε, πρόκειται για οίκημα της περιόδου της ακμής των μυκηναϊκών ανακτορικών κέντρων, είχε εμπορικές ανταλλαγές με την Κρήτη και πιθανόν ανήκε σε κάποιον από τους ηγεμόνες της εποχής γνωστούς και από τα ομηρικά έπη, καθώς πρόκειται για την περιοχή όπου εκτεινόταν το κράτος του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης.

Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 28/4/09