Δραματική είναι πλέον η επιδείνωση της στατικής επάρκειας των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Κουράκη, ο οποίος ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να επισπευσθεί η έγκριση των μελετών αποκατάστασής τους.
Σύμφωνα με την επιστολή του δημάρχου, οι μελέτες που εκκρεμούν αφορούν τα εξής:
Πύλη Ιησού: υφίσταται άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης και πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων. Η προμελέτη συζητήθηκε στο ΚΑΣ στις 17/12/2007 αλλά ακόμα δεν υπάρχει απάντηση του Υπουργείου.
Πύλη Παντοκράτορα:
υφίσταται άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης και πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων, καθόσον η πύλη έχει μέτωπο προς την πόλη. Η προμελέτη συζητήθηκε στο ΚΑΣ στις 16/12/2008 και δεν υπάρχει ακόμα έγγραφη απάντηση του Υπουργείου.
Ευθύγραμμα και κυκλικά τμήματα στην Πύλη και τον Προμαχώνα Σαμπιονάρα. Κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση και υπάρχει κίνδυνος σοβαρών ατυχημάτων καθόσον είναι ενταγμένα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Η προμελέτη έχει εγκριθεί εδώ και μήνες από το ΚΑΣ, ωστόσο η οριστική μελέτη δεν έχει σταλεί ακόμα από τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.

Β.Η.

Πηγή: Πατρίς, 6/4/2009
http://www.patris.gr/articles/154607/92508