Οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι άστοχες ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν προκαλέσει σημαντικές φθορές σε ένα μοναδικό στο είδος του σωζόμενο μνημείο στην Κεντρική Μακεδονία, το υδραγωγείο του Χορτιάτη, μια ρωμαϊκή κατασκευή του 1ου αιώνα μ.Χ., που τροφοδοτούσε με νερό τη Θεσσαλονίκη για 19 ολόκληρους αιώνες. Ελπίδες για τη σωτηρία του δίνει, ωστόσο, ένα φιλόδοξο σχέδιο που στοχεύει στη στερέωση και την ανάδειξη της λειτουργίας του, καθώς και στην ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να γίνει επισκέψιμος. Τα αποτελέσματα της προμελέτης στερέωσης και συντήρησης της υδατογέφυρας, της πρώτης ουσιαστικής αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής μελέτης του υδραγωγείου στην ιστορία του, παρουσίασε στην ΚΒ´ Συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη ο αρχαιολόγος Μανόλης Μανωλεδάκης.
Τη σύνταξη της προμελέτης, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ανέλαβε η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με χρηματοδότηση του δήμου Χορτιάτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υδατογέφυρα σώζεται σε συνολικό μήκος περίπου 223 μ. και τμήμα της χάνεται κάτω από σύγχρονο στρατόπεδο, ενώ από τους πήλινους σωλήνες μεταφοράς του νερού σώζονται ελάχιστα λείψανα. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι, παρόλο που ιστορικές πηγές ήθελαν το υδραγωγείο να χτίστηκε στην αρχή του 4ου αιώνα, στο πλαίσιο της προμελέτης στάλθηκαν τμήματα πλίνθων στο Ινστιτούτο Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» στην Ξάνθη, όπου χρονολογήθηκαν, με τη μέθοδο της θερμοφωταύγειας, στο 46 μ.Χ.

Β.Η.

Πηγή: Αγγελιοφόρος, Χ. Νάνου, 6/4/09

http://www.agelioforos.gr/archive/article.asp?date=4/6/2009&page=42