Στις 28 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε στην αγγλόφωνη εφημερίδα Daily Mail άρθρο του συγγραφέα Tom Cox, στο οποίο αποδίδεται στον καθηγητή Δρ Klaus Schmidt, επικεφαλής των ανασκαφών του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI) στο Göbekli Tepe της Τουρκίας, η φράση: «Göbekli Tepe is a tempel in Eden», το Göbekli Tepe είναι ναός στην Εδέμ.
Βασιζόμενος σε αυτή τη δήλωση, ο συγγραφέας εξάγει ποικίλα συμπεράσματα για τον Παράδεισο, τον Αδάμ και την Εύα καθώς και για διάφορα επεισόδια τα οποία συνδέονται με την Γένεσι της Παλαιάς Διαθήκης.
Πίσω από το ψευδώνυμο Tom Knox ή Tom Cox, κρύβεται ο Βρετανός δημοσιογράφος Sean Thomas, ο οποίος χρησιμοποίησε το άρθρο αυτό προκειμένου να προβάλλει και να διαφημίσει το βιβλίο μυστηρίου του με τίτλο Genesis Secret. Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο στα αγγλικά και στα γερμανικά.
Με ανακοίνωσή του, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο παίρνει τις αποστάσεις του από τις δηλώσεις του Thomas, οι οποίες θεωρεί ότι παραποιούν τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών του στο Göbekli Tepe. Το DAI εξάλλου κίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον της περαιτέρω αναδημοσίευσης του άρθρου του Thomas, καθώς o Klaus Schmidt ουδέποτε εξέφρασε άποψη που να συνδέει το Göbekli Tepe με τον Κήπο της Εδέμ.
Το Göbekli Tepe (“ο λόφος με τον ομφαλό”) είναι μια μνημειακή εγκατάσταση στην κορυφή ενός μακρόστενου βουνού, 15 χλμ. από την πόλη Şanlıurfa στην Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που χρονολογείται στην πρώιμη νεολιθική εποχή (πριν το 9.000 π.Χ.). Αποτελείται από κυκλικούς περιβόλους που περιέβαλαν τεράστιους πεσσούς σε σχήμα Τ, δύο από τους οποίους βρίσκονταν συνήθως στο κέντρο (το ζευγάρι “Αδάμ και Εύας” σύμφωνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο αλλά και τις τουρκικές τουριστικές αρχές). Οι 43 πεσσοί ύψους 7 περίπου μέτρων και βάρους 50 τόνων που έχουν έρθει μέχρι σήμερα στο φως, ήταν διακοσμημένοι με εντυπωσιακά ανάγλυφα ζώων (εικ.2, 3). Εικάζεται ότι υπάρχουν ακόμη 15 τουλάχιστον κυκλικοί περίβολοι με 200 τέτοιους γιγαντιαίους πεσσούς. Τα μεγαλιθικά αυτά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ενός προηγμένου πολιτισμού αποτελούν την αρχαιότερη μέχρι σήμερα λατρευτική εγκατάσταση στον κόσμο και μια από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

Π.Τ.