Online περιήγηση στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, www.ancientdion.org, 12 Νοεμβρίου 2008 (ημερ. επίσκεψης 16 Μαρτίου 2009).
Εφαρμογή πολυμέσων
Ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά

Ο νέος αυτός ιστότοπος προτείνει μια περιήγηση στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, της ιερής πόλης των αρχαίων Μακεδόνων. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός πολύ μεγαλύτερου προγράμματος τρισδιάστατης ψηφιακής αποτύπωσης των αρχαιολογικού χώρου και ψηφιακής τεκμηρίωσης των ανασκαφών, που χρηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους (Γ΄ ΚΠΣ, ΕΠ ΚτΠ, Μέτρο 1.3. «Τεκμηρίωση, αξιοποίηση και ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού», Υποέργο 4 «Αποτύπωση, Τεκμηρίωση και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Πάρκου του Δίου με ψηφιακές μεθόδους»). Στο έργο αυτό εντάχθηκε και η ανάπτυξη μιας εφαρμογής πολυμέσων σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά) για την παρουσίαση του αρχαιολογικού πάρκου του Δίου στο ευρύ κοινό. Το περιεχόμενο της εφαρμογής διατίθεται στον συγκεκριμένο ιστότοπο καθώς και σε 4 σταθμούς πληροφόρησης τοποθετημένους στο αρχαιολογικό μουσείο και στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του Δίου (πληροφορίες στην ιστοσελίδα της εταιρείας Γεωανάλυση Α.Ε., www.geoanalysis.gr/shownews.jsp?newsCode=13M8FRLOM&newsType=NEW&extLang=).

Περιλαμβάνει πλούσιο υλικό από το αρχείο των ανασκαφών αλλά και νέο, που δημιουργήθηκε από την ψηφιακή αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου ή ειδικά για την εφαρμογή πολυμέσων: βίντεο, φωτογραφικά άλμπουμ με κίνηση (slideshow), κείμενα, αφηγήσεις, τοπογραφικό διάγραμμα του αρχαιολογικού πάρκου, φωτογραφίες των μνημείων και των ευρημάτων, διαδραστικά πανοράματα, σχεδιαστικές και τρισδιάστατες φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις μνημείων, αεροφωτογραφίες του αρχαιολογικού χώρου.

Όπως ταιριάζει σε μια ψηφιακή ξενάγηση σε αρχαιολογικό χώρο, η κύρια πρόσβαση είναι γεωγραφική, από το διαδραστικό τοπογραφικό διάγραμμα του αρχαιολογικού πάρκου που εμφανίζεται στην κύρια οθόνη, με δυνατότητα μεγέθυνσης και με τα κατάλληλα εργαλεία πλοήγησης. Το όνομα κάθε μνημείου εμφανίζεται με mouse over ενώ τα σύμβολα με τα οποία τα μνημεία σημειώνονται στο χάρτη παραπέμπουν στην κατηγορία τους (ιερό, οικία –το σύμβολο της οικίας χρησιμοποιείται γενικά για τα κτίρια–, τείχος, θέρμες, κ.ά., ενώ με το σύμβολο του τετραγώνου, που δεν συμπεριλαμβάνεται στο υπόμνημα συμβόλων, σημειώνονται όσα δεν εμπίπτουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες, π.χ. «μνημείο ασπίδων», «ρωμαϊκή βασιλική»). Εκτός από το ενεργό σημείο στο χάρτη, την πρόσβαση στην οθόνη παρουσίασης ενός μνημείου διευκολύνει ένας κατάλογος των 30 περίπου επισκέψιμων μνημείων του αρχαιολογικού χώρου σε τρεις θεματικές κατηγορίες, που αντιστοιχούν στις προτεινόμενες διαδρομές: στα ιερά –στην πραγματικότητα πρόκειται για τα μνημεία του νότιου-νοτιοδυτικού τομέα, μεταξύ των οποίων οι θέρμες και το ρωμαϊκό θέατρο–, την πόλη και τη νεκρόπολη.

Η οθόνη παρουσίασης κάθε μνημείου περιλαμβάνει ένα σύντομο κείμενο, ηχητική αφήγηση, διαδραστικά πανοράματα, αεροφωτογραφίες και άλλες φωτογραφίες του χώρου και των επιλεγμένων ευρημάτων (από την ομώνυμη ενότητα της εφαρμογής, δείτε πιο κάτω), με κίνηση (slideshow), μαζί με τις συνοδευτικές τους λεζάντες. Στο επάνω αριστερά μέρος, το εικονίδιο του χάρτη επιτρέπει τη μετάβαση στην οθόνη της κύριας πρόσβασης, με το δυναμικό διάγραμμα του αρχαιολογικού πάρκου.

Τη γεωγραφική πρόσβαση συμπληρώνουν τέσσερις ενότητες: Δίον, Αρχαιολογικός περίπατος, Ευρήματα, Πληροφορίες. Η ενότητα «Δίον» περιλαμβάνει εισαγωγική παρουσίαση, πληροφορίες για τη γεωγραφική θέση, την ιστορία, το χρονικό των ανασκαφών, για το αρχαιολογικό πάρκο και το αρχαιολογικό μουσείο και παρουσίαση του ανασκαφικού έργου. Με εξαίρεση την τελευταία υποενότητα, που περιέχει βίντεο με συνέντευξη του ανασκαφέα, καθηγητή Δ. Παντερμαλή, οι υπόλοιπες περιορίζονται σε ένα πολύ σύντομο κείμενο και συνοδευτικές εικόνες με λεζάντες, πάντα με κίνηση. Η ενότητα «Αρχαιολογικός περίπατος» δίνει πρόσβαση στις οθόνες των μνημείων όπως αυτά έχουν οργανωθεί στις τρεις προτεινόμενες διαδρομές στον αρχαιολογικό χώρο (ιερά, πόλη, νεκρόπολη – όπως και στον κατάλογο που συμπληρώνει τη γεωγραφική πρόσβαση στα μνημεία, στην οθόνη του διαδραστικού χάρτη). Στην ενότητα «Ευρήματα» παρουσιάζονται επιλεγμένα αντικείμενα σε συνάρτηση με το χώρο στον οποίο βρέθηκαν ή με τον τόπο προέλευσής τους, σε περίπτωση που βρέθηκαν αλλού (π.χ. στο ιερό Ολυμπίου Διός, υπάγεται και βάθρο ανδριάντα του βασιλιά Κασσάνδρου, που όμως βρέθηκε στο ιερό της Ίσιδας σε δεύτερη χρήση). Το κουμπί για την επιστροφή στον αρχαιολογικό περίπατο και την οθόνη του μνημείου από το οποίο προέρχονται τα ευρήματα συνδέει επιτυχημένα, και από την οθόνη αυτή, δύο κύριες ενότητες της εφαρμογής, τα μνημεία με τα ευρήματα. Τέλος, οι «Πληροφορίες» περιλαμβάνουν τα στοιχεία επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς, το ωράριο λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, τους συντελεστές της εφαρμογής και μια επιλεγμένη βιβλιογραφία για το Δίον από την περιηγητική βιβλιογραφία του 19ου αιώνα.

Με το τοπογραφικό διάγραμμα και τις εντυπωσιακές εικόνες, την ποιότητα των ελληνικών κειμένων αλλά και των μεταφράσεων στα αγγλικά και τα γερμανικά, τον άρτιο καλλιτεχνικό σχεδιασμό και την ευκολία πλοήγησης, η εφαρμογή προσφέρει μια οργανωμένη και συνοπτική παρουσίαση του αρχαιολογικού πάρκου του Δίου. Στην παρούσα μορφή, η εφαρμογή φαίνεται πως έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια πρώτη εντύπωση στους επισκέπτες που θα τη συμβουλευτούν στους σταθμούς πληροφόρησης του αρχαιολογικού πάρκου. Είναι όμως ανεπαρκής σε διαφορετικές συνθήκες «ανάγνωσης» και ανάγκες πληροφόρησης, όταν δηλαδή διαμέσου του ιστότοπου απευθύνεται σε χρήστες, που έχουν περισσότερο χρόνο για παρατήρηση και μια πιο λεπτομερή εξερεύνηση ή ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενο για ερευνητικό ή εκπαιδευτικό σκοπό.