Με οδηγό τον Παυσανία, σύμφωνα με περιγραφή του οποίου νοτίως του Σταδίου της αρχαίας Ολυμπίας βρισκόταν ο Ιππόδρομος – σημαντικότατη αθλητική εγκατάσταση, λόγω και της σπουδαιότητας του αθλήματος-, οι αρχαιολόγοι του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου αρχίζουν τους επόμενους μήνες έρευνα με στόχο να τον εντοπίσουν.
Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της γεωηλεκτρικής τομογραφίας αλλά και δοκιμαστικές αρχαιολογικές τομές για την αναζήτηση και της Αγοράς της Ολυμπίας, η οποία επίσης μνημονεύεται από τον Παυσανία.
Μεταξύ των ευρημάτων μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κατάλοιπα του οικισμού της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που προϋπήρχε στην περιοχή.
Για τον Ιππόδρομο μιλάνε από πέρυσι οι γερμανοί αρχαιολόγοι, καθώς η γεωμαγνητική διασκόπηση του αρχαιολογικού χώρου έδειξε ότι σε τέσσερα σημεία του υπεδάφους υπάρχουν ανωμαλίες οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαία λείψανα. Και η αλήθεια είναι ότι η αρχαία Ολυμπία ήταν πυκνά δομημένη, είτε από αθλητικές εγκαταστάσεις είτε από ιερά, αναθήματα και άλλα βοηθητικά κτίρια.
O Ιππόδρομος δεν έχει εντοπισθεί ως σήμερα, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι οι εγκαταστάσεις του παρασύρθηκαν κατά την περίοδο του Μεσαίωνα από τον ποταμό Αλφειό. Η άλλη άποψη είναι ότι τελικά το μνημείο μπορεί να διασώθηκε αλλά βρίσκεται θαμμένο κάτω από τόνους ποταμίσιας άμμου.
Επιπλέον στοιχείο πάντως αποτελεί το πρόσφατο εύρημα του ιερού της Δήμητρας Χαμύνης από τη Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, το οποίο βρισκόταν στο τέλος της βόρειας πλευράς του Ιπποδρόμου.
Η έρευνα θα συνεχιστεί στη μη ανεσκαμμένη ως σήμερα περιοχή που βρίσκεται νοτίως του Λεωνιδαίου και δυτικά της Νότιας Στοάς, καθώς εκεί μαρτυρείται από τον Παυσανία η ύπαρξη του βωμού του Διός Αγοραίου και της Αρτέμιδος Αγοραίας.
Είναι πολύ πιθανόν να βρίσκεται εκεί η Αγορά της αρχαίας Ολυμπίας. Τρίτος στόχος της έρευνας είναι ο εντοπισμός των ορίων του αρχαίου ιερού, τα οποία πιθανολογείται ότι εκτείνονταν προς Βορρά, πέρα από το αρχαίο Γυμνάσιο, κατά μήκος του Κλαδέου.

Τα άδυτα της αρματοδρομίας

Η ευόδωση της έρευνας θα προσφέρει νέα σημαντικά στοιχεία για την αρχαία Ολυμπία, ιδίως όσον αφορά τον Ιππόδρομο όπου γίνονται τα ιππικά αγωνίσματα και οι αρματοδρομίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με τον Παυσανία, ο Ιππόδρομος ήταν ένας μεγάλος επιμήκης, πλατύς και επίπεδος χώρος, μήκους περίπου 780 μ. και πλάτους 320 μ. Ο αγωνιστικός χώρος του ήταν στενόμακρος, χωρισμένος κατά το μήκος του σε δύο διαδρόμους από ένα λίθινο ή ξύλινο χώρισμα που ονομαζόταν έμβολο. Τα άλογα ή τα άρματα έτρεχαν στον έναν διάδρομο και μόλις έφθαναν στο τέλος του παρέκαμπταν το άκρο του εμβόλου και έστριβαν στον άλλον. Η αφετηρία βρισκόταν στα δυτικά του Ιπποδρόμου.

Πηγή: Το Βήμα, Μ.Θερμού, 12/3/09