Το παρελθόν επιστρέφει δυναμικά για να διδάξει το μέλλον. Το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες» διοργανώνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 14 και 15 Μαρτίου εκδήλωση για την προβολή των βραβευμένων και επιλεγμένων ταινιών της 7ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου «Αγών», που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2008 στην Αθήνα. Χωρισμένες σε θεματικές ενότητες, οι ταινίες θα συνοδεύονται από σύντομες ομιλίες ειδικών του κάθε χώρου, σε μια προσπάθεια σύνδεσης της εικόνας με τον άμεσο επιστημονικό λόγο. Το Σάββατο 14 Μαρτίου στις 20.00, με αφορμή του Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας 2009, ο επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Δανέζης θα προλογίσει την ταινία «Λασκώ, ο ουρανός των πρώτων ανθρώπων», με θέμα την προϊστορική αστρονομία. Το πρόγραμμα των ταινιών είναι πλούσιο και το σύμπαν στο οποίο μας προσκαλούν είναι γοητευτικό και μυστηριακό.
Η ταινία «Κούπα Πίτι: λευκός άνθρωπος σε βαθιά τρύπα» (σκηνοθεσία Άννα Κεσίσογλου) παρουσιάζει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που σκάβουν για να βρουν οπάλιο στην έρημο της Νότιας Αυστραλίας. Η ταινία «Γράμματα χωρίς παραλήπτη» του Ηλία Δημητρίου μιλάει για συγκλονιστικά βιώματα κατά τη διάρκεια του μικρασιατικού πολέμου και βασίζεται στο «Χρονικό των δέκα ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη -Βενέζη. Στις «Μνήμες δεγκτζήδων» (σκηνοθεσία Μαρία Πέτρα) ένας ηλικιωμένος παλιός δεγκτζής (καπνεργάτης) περιπλανιέται σε ένα παρηκμασμένο καπνομάγαζο στην Ξάνθη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης θα ταξιδέψει το κοινό σε άγνωστους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, έχοντας δώσει τις εξετάσεις του μέσω της εξαιρετικής εκπομπής τού Μega «Μπουκιά και συχώριο».
Θα φιλοξενηθούν επίσης ντοκυμαντέρ με ποικίλα θέματα: τα αρχαιολογικά μυστικά της Θάσου, ο homo sapiens, η παγωμένη μούμια και εκείνη που γύρισε από το κρύο, ο Ρέμπραντ, η άγνωστη Σαχάρα, ο Όλυμπος, ο τρόπος με τον οποίο ζούσαν οι Κέλτες, ένα πλοίο-φάντασμα στη Βενετία κ.ά.
Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Βασ.Σοφίας και Π.Κόκκαλη,τηλ.210 7282.000.
Πληροφορίες στα τηλ.210 3312.990-1.

Πηγή: Το Βήμα, 8/3/09