Στις 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, την περασμένη Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Ο ελληνικός πολιτισμός είναι η μεγαλύτερη πηγή πλούτου για τη χώρα μας και, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την οικονομία μας, οφείλουμε να την αναδείξουμε και να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν, λόγω της οικονομικής κρίσης, θα περιοριστούν τα κονδύλια για το υπουργείο, ο Α.Σαμαράς είπε ότι θα γίνουν περικοπές απ΄ όπου είναι απαραίτητο, αλλά «οι βασικές ανάγκες θα ικανοποιηθούν πλήρως».
Μία από τις πρώτες αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού σχετικά με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ήταν να ματαιώσει τον διαγωνισμό για τα πολυδάπανα -ύψους 6 εκατ. ευρώ- εγκαίνιά του.
Με εγκεκριμένο το μουσειολογικό πρόγραμμα του Μουσείου, το μόνο που εκκρεμούσε ήταν να οριστεί η νέα ημερομηνία των εγκαινίων.
Το μουσειολογικό πρόγραμμα εγκρίθηκε στις 9 Φεβρουαρίου από το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, εν μέσω σοβαρών παρατηρήσεων.
Τις προδιαγραφές του Μουσείου υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, σημειώνοντας ότι το μουσείο σχεδιάστηκε με βάση τα εκθέματα και τη διευκόλυνση του κοινού.
Βάσει του μουσειολογικού προγράμματος, μεγάλο βάρος δίνεται στην εξυπηρέτηση του κοινού με τη διαμόρφωση ειδικών χώρων υποδοχής (φουαγιέ, καταστήματα, εστιατόριο, αμφιθέατρο, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων κτλ.) και την παροχή πληροφοριών, έτσι ώστε να είναι απολύτως ενημερωμένο για ό,τι έχει σχέση με την Ακρόπολη και τα μνημεία της, με το μουσείο και τα εκθέματά του.

Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, 13/2/09