Ανησυχίες προκαλεί στους υπευθύνους του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Βερολίνο ένα έγγραφο το οποίο αποκαλύπτει ότι ο γερμανός αρχαιολόγος Λούντβιχ Μπόρκχαρντ πιθανόν να εξαπάτησε τις αιγυπτιακές αρχές το 1913, όταν του επέτρεψαν να πάρει στην πατρίδα του την περίφημη προτομή της Νεφερτίτης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», υπάρχει ένα έγγραφο του 1924 στο οποίο ο γραμματέας της Deutsche Μorgenlandische Gesellschaft, της Γερμανικής Εταιρείας Ασιατικών και Ανατολικών Σπουδών, δίνει αναφορά για μια συνάντηση που έγινε στις 20 Ιανουαρίου 1913 ανάμεσα σε ανώτατο αιγύπτιο αξιωματούχο και στον Μπόρκχαρντ, ο οποίος και βρήκε την προτομή το 1912.

Ο γραμματέας, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, υποστηρίζει ότι αυτή έγινε προκειμένου να χωριστούν τα ευρήματα διά δύο. Οπως αναφέρει, όμως, «ο Μπόρκχαρντ ήθελε να κρατήσει την προτομή για εμάς» και γι΄ αυτό παρουσίασε μια φωτογραφία του ευρήματος με όχι και τόσο καλό φωτισμό. Η προτομή ήταν ήδη τυλιγμένη σε ένα κουτί, μέσα σε μια σκοτεινή αποθήκη, όταν ο αιγύπτιος επιθεωρητής Γκουστάβ Λεφάμπρ εξέτασε τα ευρήματα της ανασκαφής. Από ό,τι φαίνεται, όμως, πιθανόν να μην έκανε καν τον κόπο να τη βγάλει από το κουτί. Εχοντας δόλιο σκοπό, ο Μπόρκχαρντ υποστήριξε ότι το άγαλμα της Νεφερτίτης ήταν γύψινο, ενώ στην πραγματικότητα είναι κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο. Οπως υποστηρίζει ο μάρτυρας, υπήρξε «εξαπάτηση» όσον αφορά το υλικό.

Η Γερμανική Εταιρεία Ασιατικών και Ανατολικών Σπουδών επιβεβαιώνει την ύπαρξη του εγγράφου, υποστηρίζει όμως ότι η διανομή έγινε δίκαια. «Η Νεφερτίτη βρισκόταν στο κέντρο της λίστας με τα αντικείμενα. Ο επιθεωρητής θα έπρεπε να είχε εξετάσει τα πάντα προσεκτικά.Δεν επιτρέπεται να παραπονιούνται για μια παλαιότερη συμφωνία» αναφέρει εκπρόσωπός της.

Η Νεφερτίτη αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού για 500.000 επισκέπτες του βερολινέζικου μουσείου ετησίως. Η Αιγυπτος έχει ζητήσει επανειλημμένως την επιστροφή της- χωρίς ανταπόκριση.

Πηγή: Το Βήμα, 12/2/2009