«Θέλω να διαιωνίσω τον Αστερίξ. Τον χαρακτήρα που δημιούργησα μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί πριν από 50 χρόνια. Στην αρχή σκέφτηκα ότι ο χάρτινος ήρωας θα πεθάνει μαζί μου. Ήταν γελοία αυτή η σκέψη, το καταλαβαίνω. Ο Αστερίξ είναι πιο δυνατός από μένα. Θα επιζήσει. Θέλω όμως να εξασφαλίσω το μέλλον του. Σκέφτομαι λοιπόν να πάω στην Εθνική Βιβλιοθήκη για να προστατεύσω τα αυθεντικά σχέδια. Γιατί δεν θέλω μετά τον θάνατό μου να σκορπιστούν ή να πωληθούν στους συλλέκτες» λέει στην εφημερίδα «Le Figaro» ο Αλμπέρ Ουντερζό. Ο δημιουργός του γαλατικού χωριού και των κατοίκων του, που έχουν αναστατώσει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με περισσότερες από 30 περιπέτειες, στα 82 του χρόνια βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την οικογένειά του.

Ο Ουντερζό δεν έχει καλές σχέσεις με την κόρη του Σιλβί και τον άντρα της, τον Μπερνάρ Μπουαγιέ ντε Σουαζί. Ο «πατέρας» του Αστερίξ νιώθει ότι ο γαμπρός του καταχράται την εμπορική επιτυχία των ηρώων του, γι’ αυτό και έχει πάρει ασφαλιστικά μέτρα για να τους εμποδίσει στα επεκτατικά τους εμπορικά σχέδια. «Τα πράγματα άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά μεταξύ μας από το 2005, όταν θα γινόταν στις Βρυξέλλες η επίσημη παρουσίαση του 33ου άλμπουμ Αστερίξ “Ο Ουρανός τού πέφτει στο κεφάλι”. Είχαν έρθει διακόσιοι δημοσιογράφοι απ’ όλον τον κόσμο και το μόνο που τους έδειξαν ήταν το εξώφυλλο.

Αυτή η νύχτα ήταν η πιο ντροπιαστική της ζωής μου. Επίσης ο Μπερνάρ Μπουαγιέ ντε Σουαζί είχε ξοδέψει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ γι΄ αυτήν την εκδήλωση και η εικόνα του Αστερίξ υπέφερε πολλά ανάμεσα στα λογότυπα των χορηγών της βραδιάς».

Ο Ουντερζό αποκαλεί τον γαμπρό του Ιζνογκούντ και είναι αποφασισμένος να τον εκθέσει. Γιατί ο δημιουργός των κόμικς λατρεύει τα σχέδιά του και με τίποτα δεν θέλει να τα δει να βγαίνουν στο σφυρί. Όπως κι έγινε το 1995 όταν ανακάλυψε πως το γαμήλιο δώρο προς την κόρη του, το εξώφυλλο δηλαδή από ένα άλμπουμ του Αστερίξ, είχε βγει σε δημοπρασία και πωλήθηκε 60.000 ευρώ. Η οικογενειακή έριδα ξέσπασε όταν ο Ουντερζό πούλησε τον εκδοτικό οίκο που κυκλοφορούσε τα άλμπουμ του Αστερίξ στον όμιλο Ασέτ. «Δεν μιλάμε με τη Σιλβί καθόλου. Τα δημοσιεύματα στον Τύπο γύρω από αυτήν την υπόθεση με πληγώνουν. Το θλιβερό είναι ότι η κόρη μου δεν καταλαβαίνει τίποτα. Ακολουθεί τις επιθυμίες του συζύγου της χωρίς αντίρρηση. Είναι τυφλή».

Πηγή: Τα Νέα, 11/2/2009 (Έφη Φαλίδα)