To πρόσωπο αιγυπτιακής μούμιας, που ανήκε σε 35χρονη Αιγύπτια πριν από 2.300 χρόνια ξαναβρήκε τη μορφή του. Μπορεί να μη μοιάζει με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, όταν υποδύθηκε την Κλεοπάτρα στην κινηματογραφική ταινία, όμως είναι σίγουρο ότι έχει ομοιότητες με γυναίκες που κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα στο Κάιρο.
Πρόκειται για το πρόσωπο γυναίκας ανώτερης κοινωνικής τάξης στην αρχαία Αίγυπτο, η μούμια της οποίας ανήκει στη συλλογή του μουσείου του Πανεπιστημίου του Οtago. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανασύσταση του προσώπου είναι απολύτως ρεαλιστική και πολύ κοντά στην πραγματικότητα.
«Αν ήταν δυνατόν κάποιος από την εποχή της να βρισκόταν κοντά μας, είναι βέβαιο ότι θα την αναγνώριζε» δηλώνει με σιγουριά ο δρ George Dias από το Πανεπιστήμιο του Οtago.
Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε προηγμένες τεχνολογικές μεθόδους, που βασίζονται στην ψηφιακή τομογραφία, για τη δημιουργία τρισδιάστατου μοντέλου του κεφαλιού, στο οποίο τα χαρακτηριστικά του προσώπου, αλλά και το δέρμα πάνω στο κρανίο είναι ρεαλιστικά.
Προγενέστερες μέθοδοι, όπως στην περίπτωση του Τουταγχαμών, άφηναν περιθώρια ερμηνείας καθώς και καλλιτεχνικής παρέμβασης στην ανασύσταση προσώπων.
Το επόμενο βήμα πλέον θα είναι να χρησιμοποιηθεί ως υλικό η σιλικόνη, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο φυσικό.

Α.Μ.

Πηγή: Οtago Daily Times, 2/1/09