Νέα λάμψη θα αποκτήσει ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα της Βιέννης, το αποκαλούμενο «κόσμημα» της πόλης, με την αποπεράτωση -εντός του 2009- των εργασιών αποκατάστασης και αναπαλαίωσής του. Πρόκειται για το Ναό του Θησέα, που αποτελεί πιστό αντίγραφο του Θησείου της Αθήνας σε μικρότερη κλίμακα.
Ο Ναός βρίσκεται στον Κήπο του Λαού (στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας), που είναι ξακουστός για τους ροδώνες του και αγαπημένος χώρος αναψυχής των Βιεννέζων και είχε ανεγερθεί, ως κλασικιστικό κτήριο, στο διάστημα 1819-1823 από τον διάσημο Πιέτρο Νόμπιλε.
Η ανέγερση του Θησείου της Βιέννης οφείλεται στους φίλους του Ναού του Ηφαίστου και της Αθηνάς Εργάνης, ομάδα που δραστηριοποιήθηκε από το 1805 έως το 1819. Ο δωρικός Ναός, στο δυτικό μέρος της Αγοράς της Αθήνας, είχε κτιστεί πριν τον Παρθενώνα (449-440 π.Χ.) από τον αρχιτέκτονα Ικτίνο, στου οποίου τα σχέδια βασίστηκε σχεδόν 22 αιώνες μετά, ο Πιέτρο Νόμπιλε.
Αρχικά, στο Θησείο της Βιέννης επρόκειτο να τοποθετηθεί το άγαλμα του Θησέα, έργο του Κανόβα, το οποίο όμως προτιμήθηκε για να κοσμεί την αίθουσα υποδοχής του φημισμένου Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης, στη Βιέννη. Στη θέση του, στο Θησείο, τοποθετήθηκε το 1921 το άγαλμα ενός αθλητή, έργο του Γιόζεφ Μέλνερ.
Στους σχεδόν δύο αιώνες από την ανέγερσή του, το Θησείο της Βιέννης έχει φιλοξενήσει εκθέσεις αρχαίων ρωμαικών ευρημάτων από διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αυστρία, αλλά και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εσωτερικό ή στο προαύλιό του.
Στο πλαίσιο προετοιμασίας των εργασιών αποκατάστασης και αναπαλαίωσης του Ναού του Θησέα -το κόστος των εργασιών ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ- διαπιστώθηκε πως η αρχική κατάλευκη επιφάνειά του, ήταν ιδιαίτερα λεία. Όπως σημειώνουν οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι, η επιφάνεια θύμιζε τα έργα βιεννέζικης πορσελάνης των διεθνώς γνωστών «Εργαστηρίων Αουγκάρτεν». Στόχος των εργασιών είναι να αποκατασταθεί η λευκή όψη του μνημείου.

Α.Μ.

Πηγή: Καθημερινή, 26/1/09