Πρόκειται για μοναδικό θησαυρό βενετσιάνικων κοσμημάτων, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μπροστά στο επιστημονικό κοινό, την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Το μεγαλύτερο τμήμα του θησαυρού, προϊόν της βενετικής Χαλκίδας, περιήλθε τον 19ο αιώνα στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ ένα μικρότερο τμήμα του βρίσκεται στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης.
Την παρουσίαση θα κάνει η ερευνήτρια, Bet McLeod του Βρετανικού Μουσείου. Αξίζει να τονιστεί ότι πριν από την εκδήλωση της Τρίτης είχαμε μόνο σποραδικές αναφορές σε παλαιότερα συγγράμματα. Ο θησαυρός της Χαλκίδας αποτελείται από δαχτυλίδια, ενώτια, αλυσίδες, καθώς και εξαρτήματα ενδυμασίας, όπως πόρπες, αγκράφες, μεγάλο αριθμό κομβίων κ.λπ. Τα αντικείμενα διακοσμούνται με ημιπολύτιμους λίθους και είναι δουλεμένα με ποικίλες τεχνικές, συρματερή, σμάλτο, νίελο. Πολλά από αυτά φέρουν μεσαιωνικούς θυρεούς, ενώ άλλα φέρουν επιγραφές. Σύντομες εισηγήσεις για την ιστορία της Βενετικής Χαλκίδας θα κάνει η διευθύντρια της Γενναδείου, δρ Μαρία Γεωργοπούλου, ενώ τα αρχαιολογικά τεκμήρια και τα άλλα ευρήματα της Βενετικής Χαλκίδας θα παρουσιάσει η διευθύντρια της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, δρ Ευγενία Γερούση.
Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, ακολουθεί, στη Χαλκίδα αυτή τη φορά, νέα παρουσίαση του θησαυρού από την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών-Τμήμα Χαλκίδας. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν, εκτός από την ερευνήτρια του Βρετανικού Μουσείου, ο ιστορικός Ν. Μοσχονάς με θέμα: «Πόλη και αστική λειτουργία στον Βενετικό Εγριπο», η αρχαιολόγος δρ Ε. Γερούση για τις περιπέτειες των ευρημάτων της Βενετικής Χαλκίδας, ο αρχαιολόγος δρ Ν. Κοντογιάννης για τα νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα της μεσαιωνικής Χαλκίδας. Ένα εξίσου ενδιαφέρον εύρημα, τις πανοπλίες από την Ενετική Χαλκίδα, οι οποίες βρίσκονται μοιρασμένες ανάμεσα στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Αθήνας και το Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης, θα παρουσιάσει ο αρχαιολόγος δρ Κ. Πολίτης.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η παρουσίαση αυτού του σημαντικού συνόλου και η περαιτέρω μελέτη και δημοσίευσή του θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ανασύνθεση της εικόνας μιας κοσμοπολίτικης βενετσιάνικης καστροπολιτείας, σημαντικού ναυτικού σταθμού της Ανατολικής Μεσογείου, λίγο πριν από την οριστική άλωση από τους Οθωμανούς το 1470.

Α.Μ.

Πηγή: Καθημερινή, 23/1/09