Με την ίδρυση Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών η ιστορική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας δημιουργεί πύλη επικοινωνίας με ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους στις Ελληνιστικές σπουδές. Πρόκειται για έδρα σπουδών, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, θα αρχίσει να λειτουργεί από το νέο ακαδημαϊκό έτος και έρχεται να συμπληρώσει το κενό στις έδρες των πανεπιστημίων γι΄ αυτή την πλούσια περίοδο με την τεράστια συνεισφορά στον ανθρώπινο πολιτισμό.
Στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών, το οποίο ιδρύθηκε σε συνεργασία της Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας, του Ιδρύματος Α. Ωνάσης, του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη και του Πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας, θα λειτουργούν τμήματα ιστορίας, φιλοσοφίας, λογοτεχνίας και καλών τεχνών, για μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλο τον κόσμο και τα μαθήματα θα διεξάγονται στα αγγλικά. Τα πτυχία θα χορηγεί το Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας με το οποίο συνεργάζεται η Βιβλιοθήκη.
Το μεγαλόπνοο σχέδιο του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας έχει ως σκοπό να διαδώσει σε όλο τον κόσμο όλη εκείνη την γνώση που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Να σημειωθεί ότι στη Βιβλιοθήκη υπάρχει το πρόγραμμα «Φάρος της Ελπίδας» το οποίο είναι αφιερωμένο στη βιβλιογραφία των απαγορευμένων βιβλίων.

A.M.