Οι μονομάχοι επιστρέφουν στο Κολοσσαίο της Ρώμης, χιλιάδες χρόνια μετά την αναχώρησή τους. Ο Δήμος της Ρώμης και το Συμβούλιο Αρχαιοτήτων ετοιμάζουν σχολή μονομάχων!
Οι εκπρόσωποι του Δήμου Ρώμης θεωρούν πως οι μονομαχίες-μαϊμού είναι θέαμα που ταιριάζει καλύτερα στη ρωμαϊκή αρένα από τις συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών.
Στοιχεία από τις περιγραφές των μονομάχων από τον αρχαίο φιλόσοφο Σενέκα και από άλλες πηγές θα εκφωνούνται κατά τη διάρκεια των σκηνοθετημένων μαχών στο Κολοσσαίο με πρωταγωνιστές εκείνους που θα εκπαιδευτούν στην ειδική σχολή. Ως όπλα θα χρησιμοποιηθούν αντίγραφα των αρχαίων, όπως τα γνωρίζουμε από τοιχογραφίες και ευρήματα ανασκαφών.
Το μόνο που τους απασχολεί, βεβαίως, δεν είναι αν αυτές οι πρακτικές προσβάλλουν το μνημείο και τα μνημεία γενικώς. Είναι κάτι μικρότερο: αν οι μονομαχίες θα γίνονται μέσα στην αρένα ή αν θα στηθεί σκηνή έξω από το Κολοσσαίο…
Οι δημοτικοί άρχοντες προχωρούν και περισσότερο: προτείνουν να ξαναφτιαχτεί το Κολοσσαίο. Ευτυχώς, δεν σκέφτονται να το ξαναχτίσουν, αλλά προτείνουν να χρησιμοποιηθούν υφασμάτινα πάνελ, επιζωγραφισμένα.

Α.Μ.

Πηγή: Έθνος, Αγγ. Κώττη, 22/12/08