Το Second Life είναι ένας τρισδιάστατος εικονικός κόσμος στον Παγκόσμιο Ιστό που δημιουργείται με τη συμμετοχή των χρηστών, δηλαδή των εικονικών του κατοίκων. Ξεκίνησε το 2003 και σήμερα είναι εγγεγραμμένοι στον ιστότοπο αυτόν εκατομμύρια χρήστες από όλον τον κόσμο. Η παράλληλη ζωή σε ψηφιακή διάσταση στον εικονικό κόσμο του Second Life αντιγράφει την πραγματική: ο χρήστης αγοράζει ή νοικιάζει ένα οικόπεδο για να κτίσει το σπίτι του ή να στεγάσει την επιχείρησή του, συναντά τους φίλους του και διασκεδάζει, δημιουργεί τα δικά του “έργα” τα οποία αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του και μπορεί να τα εκμεταλλευτεί εμπορικά διαθέτοντάς τα σε άλλους χρήστες, κλπ.
Ωστόσο, πολλά και γνωστά αμερικανικά πανεπιστήμια χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Second Life Grid για την ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας και έρευνας με σκοπό την υποστήριξη της μαθησιακής διεργασίας μέσα από τις εμπειρίες αλληλόδρασης των εικονικών χαρακτήρων (avatars) σε τρισδιάστατα ψηφιακά περιβάλλοντα, τους εικονικούς κόσμους.
Η ομάδα αρχαιολόγων και ανθρωπολόγων του αμερικανικού Πανεπιστημίου Berkeley που συμμετέχει στις ανασκαφές του Çatalhöyük, δημιούργησε το 2006 στο Second Life Grid, σε έναν εικονικό τόπο που ονομάζεται Okapi Island, την τρισδιάστατη αναπαράσταση του γνωστού αυτού νεολιθικού οικισμού στα νότια της κεντρικής Τουρκίας (Remixing Çatalhöyük Project). Εκτός από την περιήγηση στο νεολιθικό οικισμό, ο εικονικός αυτός κόσμος στον οποίο προστέθηκαν και σύγχρονα στοιχεία, χρησιμεύει ως ερευνητικό εργαλείο με σκοπό τη διερεύνηση επιστημονικών υποθέσεων και τη διεξαγωγή συμπερασμάτων.
Σε μια ειδική δημόσια εκδήλωση με τίτλο “Burning Çatalhöyük”, στις 10 Δεκεμβρίου 2008, ήταν προγραμματισμένο να “κάψουν” το ψηφιακό μοντέλο με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα τις χρήσεις της φωτιάς στο νεολιθικό οικισμό. Σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες (πυροτεχνουργούς, αρχιτέκτονες), θα αναβίωναν ψηφιακά την καταστροφή από φωτιά ενός κτιρίου (Building 77), που συνέβη 9.000 χρόνια πριν, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα της φετινής ανασκαφής.

K.X.

Πηγή: Αbout.com (7/12/08)