Μουσείο πρόκειται να γίνει ένα από τα παλάτια του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν. To Βρετανικό Μουσείο και τα βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ προσφέρονται να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές στη μετατροπή ενός από τα ανάκτορα του Σαντάμ Χουσέιν στην περιοχή Basra σε μουσείο. Το επίμαχο πρόγραμμα έχει χαρακτηριστεί ως «Επιχείρηση Bell», από το όνομα της αρχαιολόγου Gertrude Bell, που ήταν εκ των βασικών συντελεστών στη δημιουργία του μουσείου της Βαγδάτης το 1926.
Το παλάτι που επιλέχθηκε είναι το Lakeside, το οποίο χτίστηκε από το Σαντάμ Χουσέιν στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Εγκατεστημένο πλάι σε τεχνητή λίμνη, με θέα τον καταρράκτη του Shatt-al-Arab, βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων μακριά από το κέντρο της πόλης. Το πολυτελές παλάτι, που είναι επενδεδυμένο με μάρμαρο στους κύριους χώρους του και, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να μετατραπεί με ευκολία σε μουσείο και να δημιουργηθούν τέσσερις μεγάλοι εκθεσιακοί χώροι στο εσωτερικό του.
Οι αρχαιότητες που πρόκειται να φιλοξενήσει θα προέλθουν από το μουσείο της Βαγδάτης. Επίσης το μουσείο θα εκθέτει και αντικείμενα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Το Μουσείο της Basra αναμένεται να λειτουργήσει σε δυο χρόνια.

A.M.

Πηγή: The Art Newspaper, M. Bailey (1/12/08)