Μαρμάρινο θραύσμα από τον Παρθενώνα υποδέχθηκε την Τρίτη η Ελλάδα. Πρόκειται για αρχιτεκτονικό μέλος που είχε αφαιρεθεί από Αυστριακό στρατιώτη στη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. «Το αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρας μας», δήλωσε ο Μ. Λιάπης.
Το θραύσμα επεστράφη από τη Σουηδία και συγκεκριμένα από τη Μάρθα Ντάμπλερ, στα χέρια της οποίας είχε βρεθεί από τον Αυστριακό παππού της, στρατιώτη κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος το είχε αφαιρέσει από τον χώρο της Ακρόπολης. Η κληρονόμος του θραύσματος προχώρησε στην κίνηση επιστροφής μέσω της σουηδικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Το μαρμάρινο θραύσμα φέρει κυμάτιο με μια έγκοιλη και μια ανάκοιλη ζώνη και στην επιφάνειά του φέρει επιγραφή «Ενθύμησις από της των Αθηνών Ακροπόλεως». Το θραύσμα έχει διαστάσεις, περίπου, 7 επί 30 εκατοστά. Ο επαναπατρισμός του θα καταστήσει δυνατή τη μελέτη και χρονολόγησή του.
«Συμβολική» χαρακτήρισε την κίνηση ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης. «Το αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα […] έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρας μας. Έχει καταστεί αίτημα και όραμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κοινότητας», δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, η οποία διοργανώθηκε προς τιμήν τριών προσωπικοτήτων του επιστημονικού στίβου που έχουν συμβάλει στο ζήτημα της Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πηγή: in.gr, 2/12/2008 (Newsroom ΔΟΛ)