Στην περιοχή ενός αρχαίου εργοστασίου χαλκού στην Ιορδανία πιθανόν να βρίσκονται τα περίφημα για τον πλούτο τους ορυχεία του βασιλιά Σολομώντα. Ανασκαφή στο Κιρμπάτ αλ Ναχάς, το άλλοτε κέντρο παραγωγής χαλκού της περιοχής Φέιναν (50 χλμ. νότια της Νεκράς Θάλασσας), στην Ιορδανία, έφερε στο φως ενδείξεις ότι το εν λόγω ορυχείο χρονολογείται από τον 10ο αιώνα π.Χ. (δύο αιώνες αρχαιότερο απ’ ότι πιστευόταν) και ήταν σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Δαβίδ και Σολομώντα.
«Έχουμε στα χέρια μας αναμφισβήτητα στοιχεία για τη χρονολόγηση», λένε οι ερευνητές, που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρήκαν τα ορυχεία που ενέπνευσαν το διαχρονικό μπεστ σέλερ (από το 1885) του Σερ Ράιντερ Χάγκαρντ, αλλά και δεκάδες ταινίες του Χόλιγουντ και όχι μόνον.
Το 2006, η ομάδα του Τόμας Λέβι και του Μοχάμεντ Ναζάρ έσκαψε σε βάθος έξι μέτρων, στο Κιρμπάτ αλ Ναχάς, που στα αραβικά σημαίνει «συντρίμμια του ορυχείου». Η χρήση μεθόδων χρονολόγησης με άνθρακα 14 σε ορισμένα από τα ερείπια έδειξε ότι η περιοχή κατοικείται από τον 9ο και 10ο αιώνα π.Χ.
Ακόμα και αν αποδειχτεί ότι το ορυχείο χαλκού δεν βρισκόταν υπό τη δικαιοδοσία του Δαβίδ και του Σολομώντα, οι ανασκαφές απέδειξαν την ύπαρξη του βασιλείου της Ιδουμαίας την εποχή που ο Δαβίδ και ο γιος του ο Σολομών κυβερνούσαν το Ισραήλ. Οι διάφορες εικασίες των αρχαιολόγων για τα θρυλικά ορυχεία της Βίβλου δεν είχαν ποτέ βάση. Το 1930, ο Αμερικανός αρχαιολόγος Νέλσον Γκλικ υποστήριξε ότι τα ορυχεία του Σολομώντα βρίσκονται στην περιοχή Φέιναν. Η πρόσφατη ανασκαφή του Τόμας Λέβι είναι κοντά στο να αποδείξει ότι ο Γκλικ είχε δίκιο.

Πηγή: Τα Νέα (29/10/08)