Ένα ταξίδι στο παρελθόν θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι παραβρεθούν στην αναπαράσταση της ιστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, που διοργανώνει σήμερα ο Δήμος της πόλης, μαζί με την Αναπτυξιακή Εταιρία Ναυπάκτου. Ένα υπερθέαμα που φιλοδοξεί να αναπαραστήσει τη νικηφόρα ναυμαχία του συμμαχικού χριστιανικού στόλου κατά του στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον Οκτώβριο του 1571. Η αναβίωση της εποχής θα γίνει και με τη βοήθεια του Οργανισμού Θεατρικών Αναπαραστάσεων του Δήμου Βενετίας CΕRS, που θα αναπαραστήσει στο Πάρκο Θερβάντες τη ζωή στις γαλέρες του 16ου αιώνα.
Η τριήμερη γιορτή για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου περιλαμβάνει την Παρασκευή μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις ελληνικών και ξένων σχημάτων, σύγχρονο χορό από την ομάδα Resus+ στο Φετιχιέ Τζαμί (18.30), συναυλία με μεσαιωνική και αναγεννησιακή μουσική από το κουαρτέτο «Dulamans Vroudenton» και a cappella από τους Faroski Kandaturi (19.45) και μεγάλη παρέλαση με τυμπανιστές, ιππότες και τη Φιλαρμονική της Ναυπάκτου (21.30).
Στη σημασία της ναυμαχίας της Ναυπάκτου θα αναφερθεί στην ομιλία της η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ στην Ημερίδα της επίσημης Τελετή Έναρξης, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, (11.30) στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα. Ακολουθεί (12.45) ομιλία του δικηγόρου -ιστορικού ερευνητή, Σπύρου Λαζαρόπουλου, με θέμα «Η συμμετοχή της Κέρκυρας στον Δ΄ Βενετοτουρκικό Πόλεμο και στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Στις 6.30 μμ συναυλία με τη Φιλαρμονική της Κέρκυρας στον ίδιο χώρο και στις 8.00 μμ θα ξεκινήσει η δίωρη αναπαράσταση της ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Στο λιμάνι της Ναυπάκτου θα πλεύσει η ιστορική γόνδολα της Βενετίας «Gondolone» και δύο ακόμα γόνδολες εποχής, μαζί με 16 γονδολιέρηδες, και πολλούς ακροβάτες που θα πηδούν από τo ένα πλεούμενο στο άλλο, σε ρόλο πολεμιστών. Στην προκυμαία θα βρίσκεται η ιστορική φρουρά των Ιπποτών της Μάλτας Ιn Guardia, με πλήρη εξάρτυση.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή με ρήψη στεφάνων στη θάλασσα, ανάκρουση πένθιμων εμβατηρίων και εθνικών ύμνων, καθώς και επίσκεψη στον πύργο Μπότσαρη.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, Δέσποινα Σαββοπούλου (17/10/08)