Τα «ίχνη του διαβόλου» —οι αρχαιότερες ανθρώπινες πατημασιές— έχουν ηλικία 345.000 ετών (με απόκλιση 6.000 ετών). Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το γαλλικό Εργαστήριο Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών που μελέτησε το εύρημα, το οποίο ανακαλύφθηκε από ερασιτέχνες αρχαιολόγους το 2003 στην ηφαιστειακή τέφρα, στην κορυφή του αδρανούς πλέον ιταλικού ηφαιστείου Ροκαμονφίνα, στην περιοχή της Καμπανίας.
Η αρχική εκτίμηση ήθελε τα ίχνη να χρονολογούνται πριν από 325.000 με 385.000 χρόνια, ανάλογα με την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου. Η νέα μέτρηση, όμως, δεν δίνει απλώς πιο σαφή χρονολόγηση, αλλά επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι τα ίχνη ανήκουν στον Άνθρωπο της Χαϊδελβέργης (Ηomo heidelbergensis).
Οι ερευνητές, ωστόσο, αναμένουν και νέα ευρήματα στις προγραμματισμένες ανασκαφές, καθώς σε απόσταση 3 χλμ. υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη και άλλων —ανάλογης ηλικίας— αποτυπωμάτων. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε θα μπορούν να μιλάνε για ένα προϊστορικό μονοπάτι, που οδηγούσε προς το ηφαίστειο.
Τα «ίχνη του διαβόλου» θεωρούνται τα αρχαιότερα ασφαλή ανθρώπινα ίχνη που έχουν εντοπιστεί, καθώς τα αποτυπώματα που είχαν βρεθεί, επίσης σε ηφαιστειακή τέφρα, στο Νότιο Μεξικό έχουν ηλικία 1,3 εκατ. ετών, πολύ παλιά σε σχέση με την εμφάνιση του ανθρώπου στην περιοχή.

Πηγή: Τα Νέα, 15/10/2008