Μέσα από τα ερείπια ενός ναού, που αποκαλύπτεται στο Άκτιο ξαναζωντανεύουν οι μέρες της μεγάλης δόξας του Οκταβιανού Αυγούστου, όταν νίκησε το Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στη ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Απόλλωνα και οικοδομήθηκε στα ερείπια παλαιότερου ναού.
Το ναό αυτό είχε εντοπίσει ήδη από το 1867 και εν μέρει ανασκάψει ο Γάλλος πρόξενος στα Ιωάννινα, François-Noel Champoiseau (το όνομα του οποίου συνδέεται και με τη Νίκη της Σαμοθράκης). Eίχε βρει και δύο αρχαϊκούς κούρους, που στη συνέχεια έστειλε στο Μουσείο του Λούβρου.
Στη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με επικεφαλής την καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Ισμήνη Τριάντη, αποκαλύφθηκε ναόσχημο κτίριο μήκους 24,15 μ. και πλάτους 9,20 μ. με εγκάρσιο τοίχο 3,43 μ. Οι τοίχοι που σώζονται σε ύψος 1,75 μ., είναι χτισμένοι με το ρωμαϊκό σύστημα τοιχοποιίας (opus reticulatum). Το δάπεδο του προνάου και του σηκού είναι στρωμένο με μικρά χαλίκια θάλασσας. Στο κέντρο του σηκού υπάρχει βυθισμένη στο έδαφος μια τετράπλευρη βάση και γύρω της το δάπεδο είναι διακοσμημένο με ρόμβους. Πιθανότατα αυτή η βάση ανήκε στον προγενέστερο αρχαϊκό ναό. Οι φιλολογικές πηγές άλλωστε μαρτυρούν ότι στο χώρο αυτό υπήρχε ιερό του Απόλλωνα από τον 7ο π.Χ. αιώνα.

Α.Μ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά (13/10/08)