Ένα μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο αποκαλύπτεται μετά την κατεδάφιση δεκατεσσάρων κτιρίων στο κέντρο της Πάτρας. Πρόκειται για το ρωμαϊκό στάδιο που, ανάλογα, με διπλή αψίδα, υπάρχουν ακόμα δύο στον κόσμο, το ένα στη Ρώμη και το άλλο στη Μικρά Ασία.
Τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από προσπάθεια τριάντα ετών, άρχισαν οι κατεδαφίσεις και η σταδιακή αποκάλυψη του σταδίου κοντά στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας. «Είναι ένας αρχαιολογικός θησαυρός με σπουδαία αξία», δηλώνει ο αρχαιολόγος Μιχάλης Πετρόπουλος, ενώ προσθέτει ότι «πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις και να γίνουν όλες οι κατεδαφίσεις ώστε να φανεί σε όλη του την έκταση το μνημείο».
Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να έχουν διατηρηθεί τμήματα του σταδίου κάτω από τα κτίρια που κατεδαφίζονται. Οι προσπάθειες για απαλλοτριώσεις των κτιρίων ήταν μεγάλες, αφού τα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή όπου εντοπίστηκε το στάδιο είναι τεράστια. Πάντως, αρκετά από τα υλικά του είχαν χρησιμοποιηθεί παλαιότερα ως πρώτες ύλες για την ανέγερση κατοικιών αλλά και του Ναού της Παντάνασσας. Στους τοίχους της εκκλησίας είχε εντοπιστεί μέχρι και σπάνιο αγαλματίδιο μονομάχου.
Αν και το στάδιο δεν αναφέρεται στις αρχαίες πηγές και όπως όλα δείχνουν ήταν προσφορά του αυτοκράτορα Δομιτιανού στην πόλη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της ρωμαϊκής αποικίας της Πάτρας, δηλαδή περί το 86 μ.Χ. Όπως διαπιστώθηκε, τα σχέδια παρόμοιου σταδίου στη Ρώμη κάτω από την Ρiazza Νavona ήταν του Ρωμαίου αρχιτέκτονα Ρουμπίριους και πιθανολογείται ότι τα ίδια χρησιμοποιήθηκαν και στην Πάτρα.
Στο ρωμαϊκό στάδιο φιλοξενήθηκαν τα Καισάρεια, αθλητικοί αγώνες προς τιμή των ρωμαίων αυτοκρατότων, όπως μαρτυρούν οι σχετικές επιγραφές που εντοπίστηκαν και επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του χώρου. Χρησιμοποιήθηκε και ως αμφιθέατρο, όπως επισημαίνει ο [πρώην] προϊστάμενος της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Μιχάλης Πετρόπουλος [προïστάμενος της ΛΘ΄ ΕΠΚΑ], θα πλουτίσει με νέα στοιχεία την στρατηγική θέση της Πάτρας, την περίοδο της αποκορύφωσης της ακμής της, μετά δηλαδή το 14 π.Χ.

Πηγή: Τα Νέα, Πάνος Θεοδωρακόπουλος (8/10/08)