Με 48ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα και αύριο υποδέχονται οι αρχαιολόγοι τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο Μουσείο Ακρόπολης στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι αρχαιολόγοι ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που μετατρέπει το Μουσείο Ακρόπολης σε ΝΠΔΔ, να ιδρυθεί Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού που θα περιλαμβάνει τα μνημεία του ιερού βράχου, το παλαιό και το νέο μουσείο και θα διασφαλίζει την ενιαία επιστημονική, διοικητική και οικονομική διαχείριση των κινητών και ακίνητων μνημείων της Ακρόπολης.
Επίσης στα αιτήματα των αρχαιολόγων περιλαμβάνεται η απόσυρση της τροπολογίας για τη μεταφορά πόρων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικού Εργου και την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων (σ.σ. όλα ΝΠΙΔ).  Οι αρχαιολόγοι ζητούν να κλείσει ο ΟΠΕΠ ΑΕ και να μεταφερθούν οι λειτουργίες και το προσωπικό του στο ΤΑΠ να απόσυρθεί η τροπολογία που εκχωρεί αρμοδιότητες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο ΤΔΠΕΑΕ και να αναβαθμιστεί θεσμικά και οικονομικά η Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως και οι εργαζόμενοί της. Ένα άλλο σημαντικό σημείο των διεκδικήσεών τους είναι η διασφάλιση πιστώσεων από το ΕΣΠΑ (σ.σ. Δ΄ ΚΠΣ) για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο ΣΕΑ οργανώνει (μαζί με τον Ενιαίο Σύλλογο) συγκέντρωση σήμερα στις 10.00 π.μ. στο ΥΠΠΟ και την Πέμπτη 9.30 π.μ. στη Βουλή.

Α.Μ.

Πηγή: Ριζοσπάστης (7/10/08)