Νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν για την «καινούργια» κοίτη του Ηριδανού, που αποκαλύφθηκε στην κεντρική πλατεία του Μοναστηρακίου. Το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας (ΕΑΧΑ) αποφάσισε να μείνει ανοικτή δοκιμαστικά η κοίτη του ποταμού, που αποκαλύφθηκε τυχαία πέρσι τον Οκτώβριο, σχεδόν στο κέντρο της πλατείας Μοναστηρακίου στη διάρκεια των εργασιών ανάπλασής της. «Θα ακούγεται το κελάρυσμα του νερού του Ηριδανού, όμως, αν χρειαστεί, θα υπάρχουν έτοιμες αναμονές και θα τοποθετηθεί οριστικά τζάμι στο σκάμμα», επισημαίνεται εκ μέρους της ΕΑΧΑ.

Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να μείνει ανοικτό, έστω δοκιμαστικά, το ποτάμι έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για το ίδιο θέμα. Τα μέλη του ΚΑΣ, λαμβάνοντας υπόψην την εμπειρία που κατέθεσαν οι αρχαιολόγοι από την εικόνα των γεμάτων σκουπίδια άλλων ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων του κέντρου της Αθήνας, γνωμοδότησαν να κλείσει με τζάμι η καινούργια κοίτη στο κέντρο της πλατείας.

Για το ίδιο θέμα, στο Διαδίκτυο σημειώνεται κινητοποίηση από πολίτες που ζητούν «να παραμείνει ανοιχτό το όρυγμα ώστε ο επισκέπτης να έχει την εμπειρία του ποταμού, ως μια αρχή ανάδειξης και των υπόλοιπων τμημάτων του». Οπως διαβάζουμε στο blog του Ηριδανού «ανάδειξη του ποταμού σημαίνει ανάδειξη της αδιάκοπης ροής του». Ο επισκέπτης της σελίδας καλείται να υπογράψει με ένα «κλικ», στη διεύθυνση www.petitiononline.com/melnch08/petition.html

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, Πάνος Παναγιωτάκος (28/9/08)