Εν όψει Σαββατοκύριακου μια βόλτα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία δεν είναι διόλου άσχημη ιδέα, ιδιαίτερα αφού θα λειτουργούν με ελεύθερη είσοδο, δεδομένου ότι για 10η χρονιά η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό, 42 χώροι και μουσεία δεν θα υποδέχονται απλώς το κοινό, αλλά θα διηγούνται στους επισκέπτες και «Οικείες ιστορίες», καθώς αυτό είναι το θέμα του φετινού εορτασμού.

Στην Αθήνα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα υποδέχεται μαθητές Δημοτικού για να γνωρίσουν «Το μαγικό σπίτι του Ραχοτέπ στην αρχαία Αίγυπτο», αλλά και ένα νεολιθικό σπίτι. «Λύχνοι, τσούκκες και αγνύθες: στιγμές από τη ζωή στο βυζαντινό σπίτι» περιμένουν μικρούς και μεγάλους στο Βυζαντινό Μουσείο, ενώ ξεναγήσεις στην οικία Σλήμαν διοργανώνει το Νομισματικό Μουσείο. «Μια γειτονιά του ονείρου: η αυλή των θαυμάτων στην Πλάκα» ανοίγει τις πύλες της και φιλοξενεί φωτογραφική έκθεση, βιντεοπροβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο πραγματοποιείται έκθεση υπό τον τίτλο «Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική 17ος-19ος αιώνα, Δυτική Μακεδονία – Ύδρα – Αθήνα, Αποτυπώσεις 1936-1942». Όσο για τη Γαλλική Πρεσβεία, θα είναι ανοικτή στο κοινό 10.00-18.00.
Οι «Πλωτές κατοικίες» διηγούνται τις δικές τους ιστορίες στο Ναυτικό Μουσείο, ενώ οι δράσεις συνεχίζονται και εκτός Αθηνών. Στον Μυστρά θα έχει την τιμητική του το βυζαντινό σπίτι και στην Ολυμπία ένα σπίτι του 2000 π.Χ. Ο Πύργος της Ουρανούπολης θα αποκαλύψει τα μυστικά του, παραμύθια για το σπίτι με μουσική θα ακούσουν όσοι βρεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ενώ επισκέπτες θα υποδεχθεί και ο προϊστορικός οικισμός του Δισπηλιού στην Καστοριά. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Συνημμένο: το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σ’όλη την Ελλάδα

Πηγή: Τα Νέα (26/9/08)