Σημαντικά στοιχεία για τους χαμένους και επί το πλείστον κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της διημερίδας για την αρχαιοκαπηλία με τίτλο «Η προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση και η διεκδίκησή τους», που ολοκληρώνεται σήμερα στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στην πρώτη ενότητα της συνάντησης, που είχε ως θέμα την προστασία από κλοπή και παράνομη διακίνηση της ενάλιας και εκκλησιαστικής κληρονομιάς και συγκεκριμένα των ιερών κειμηλίων και εικόνων από ναούς και μονές ανά την επικράτεια, ο αρχαιολόγος Βασίλης Σακελλιάδης από το Τμήμα μη Δημοσίων Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών, Αρχαιοπωλείων και Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας αναφέρθηκε σε κλοπές αντικειμένων δίνοντας στατιστικά στοιχεία και τόνισε ότι το έργο της Αρχαιολογικής υπηρεσίας κλαπέντων έργων τέχνης δυσχεραίνεται, καθώς τα αντικείμενα αυτά δεν έχουν φωτογραφηθεί και καταγραφεί.

Επίσης στην ενδιαφέρουσα ομιλία του ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης επισήμανε ότι τα αντικείμενα ελληνικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στο μουσείο Ζαν Πoλ Γκετί και τα οποία θα μπορούσαμε ενδεχομένως να διεκδικήσουμε είναι χιλιάδες! O Ι. Διώτης συμπλήρωσε ότι η χρήση δικαστικών μεθόδων έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, διότι οι συλλέκτες και μέλη διοικητικών συμβουλίων μουσείων θέλουν να αποφεύγουν εμπλοκές με παράνομα ευρήματα, επειδή τα θέματα αυτά προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διεθνώς. Εχουν συγκεκριμένες εποχές που δρουν οι αρχαιοκάπηλοι; Ναι, ήταν η απάντηση του Ιωάννη Διώτη: το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Α.Μ.

Πηγή: Έθνος (Αντιγόνη Καράλη – Αγγελική Κώττη, 25/9/08)