Πριν καλά καλά ανοίξει το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως δέχεται βολές από αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες που βλέπουν προβλήματα και ανοίγουν διάλογο.
Η θέση του απέναντι από τον Ιερό Βράχο, ο μεγάλος του όγκος, το γυαλί που αφήνει άπλετο φυσικό φως να εισβάλλει στο εσωτερικό, οι πανύψηλες κολόνες που κυριαρχούν στις αίθουσές του, αλλά και η «επιθετική» πίσω πλευρά του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως βρίσκονται στο στόχαστρο αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων. Έξι μόλις μήνες πριν από τα επίσημα εγκαίνια (αν τελικά γίνουν το Μάρτιο, όπως ανακοινώνεται) οι βολές πυκνώνουν ανοίγοντας έναν διάλογο με το Νέο Μουσείο.

Το Μάρτιο 2009 τελικά και όχι στο τέλος του χρόνου προγραμματίζονται πιθανότατα, κατά τον υπουργό Πολιτισμού, τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως. Στο μεταξύ οι εργασίες συντήρησης των εκθεμάτων θα συνεχίζονται ενώπιον των επισκεπτών και ο χώρος της ανασκαφής δεν θα είναι επισκέψιμος. Αν και τα πρώτα δείγματα επισκεψιμότητας είναι θετικά, καθώς εκτιμάται πως γύρω στους 600 επισκέπτες περνούν καθημερινά από το ανοικτό στο κοινό ισόγειο του μουσείου, το υπουργείο Πολιτισμού έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την προβολή των εγκαινίων και θα διαθέσει 6 εκατ. ευρώ με εκδηλώσεις στην Αθήνα, αλλά και σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, ενώ εθελοντικά συνεργάζεται για την τελετή εγκαινίων ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Τις προσεχείς ημέρες κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο ώστε το Μουσείο να γίνει νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όπως και τροπολογία που θα μετατρέπει το υπόγειο γκαράζ του σε αποθήκες των ευρημάτων της ανασκαφής του οικοπέδου Μακρυγιάννη. Μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να έχουν απομακρυνθεί και οι δυο τελευταίες πολυκατοικίες στην πίσω πλευρά του κτιρίου (τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικαστούν τον Οκτώβριο) που εμποδίζουν την πρόσβαση των τουριστικών λεωφορείων, ενώ η υπόθεση των δυο κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πηγή: Τα Νέα, Μαίρη Αδαμοπούλου (17/9/08)