Νέα στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία του περίφημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων δημοσίευσε πρόσφατα η επιστημονική ομάδα, που ασχολείται με την έρευνα του αρχαίου αστρονομικού εργαλείου, αποτελούμενη από τους: Tony Freeth, Alexander Jones, John M. Steele και Ιωάννη Μπιτσάκη.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση στην επιθεώρηση Nature στις 31/7/08 ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν κατασκευασμένος ώστε να προβλέπει με ακρίβεια τις εκλείψεις και επιπλέον σχημάτιζε έναν τετραετή κύκλο, κάτι σαν χρονολόγιο, που έδειχνε τη συχνότητα διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα.
Οι εκλείψεις, οι οποίες σημειώνονται πάνω σε ένα μεγάλο οδοντωτό τροχό, δηλώνουν στο χρήστη αν είναι ηλιακές ή σεληνιακές και τι ώρα πρόκειται να επαναληφθούν. Ο μηχανισμός περιλαμβάνει επίσης ένα μικρό οδοντωτό τροχό που δείχνει στο χρήστη πώς λειτουργεί αυτή η χρονική ρύθμιση.
Κάνοντας χρήση εικόνων που λήφθηκαν με τρισδιάστατες ακτίνες x, οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τα ονόματα όλων των μηνών στο πίσω μέρος του μηχανισμού που αποτελείται από μια σύνθετη συσκευή με τουλάχιστον 30 γρανάζια ακρίβειας.
«Πρόκειται για τεχνολογία εξαιρετική και κάθε φορά που την εξερευνούμε λίγο περισσότερο, βρίσκουμε κάτι πιο σύνθετο», σημειώνει ο Tony Freeth, εκ των συντακτών της μελέτης.

Α.Μ.

Πηγή: Nature, 31/7/08