Νίκος Θέρμος (επιμ.), Η Λευκάδα του Wilhelm Dörpfeld, 1891-1913, εκδ. Fagotto Books, Αθήνα 2008, 81 σελ.
ISBN: 978-960668511-8. Τιμή: 18 €
Ελληνικά, Γερμανικά, Αγγλικά
Λεύκωμα

Οδοιπορικό στη Λευκάδα των χρόνων 1891-1913 μέσα από τις φωτογραφίες του Wilhelm Dörpfeld. Ο νοητός αρχαιολογικός περίπατος, όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες του Γερμανού αρχαιολόγου, ξεκινάει από το Κάστρο της Αγίας Μαύρας συνεχίζεται στην Πόλη της Λευκάδας και τις γύρω περιοχές, προχωρά κατά μήκος της ανατολικής ακτής, ως το Νυδρί και το Βλυχό, νοτιότερα στα Σύβοτα, το Εύγηρο, το Μαραντοχώρι, το Σύβρο και τη Βασιλική, για να καταλήξει στο ακρωτήρι του Λευκάτα.
Σήμερα, έναν αιώνα περίπου μετά τη λήψη τους, οι φωτογραφίες αυτές ξεχωρίζουν για την τεχνική αρτιότητά τους, την αισθητική τους και την ανάδειξη της λεπτομέρειας. «Για την καλύτερη απόδοση των διαστάσεων και αναλογιών, ο Dörpfeld τοποθετούσε σχεδόν πάντοτε πρόσωπα μέσα στην εικόνα. Συμμετείχε έτσι, συνειδητά ή ασυνείδητα, στην εικονογραφική παράδοση του τόσο διαδεδομένου θέματος της πρόσληψης της αρχαιότητας στη ζωγραφική, καθώς σε όλες τις λήψεις αντικατοπτρίζεται η ρομαντική οπτική της ενότητας ανθρώπου και φύσης μπροστά στο μεγαλειώδες σκηνικό των ερειπίων της αρχαιότητας και των βουβών πειστηρίων του πολιτισμού μας που ξαναφέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη» (Wolfger Pöhlmann, Διευθυντής Τμήματος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Goethe-Institut Athen).
Ο Dörpfeld έφτασε στη Λευκάδα αναζητώντας την ομηρική Ιθάκη, δύο χρόνια μετά το ταξίδι του στην Ιθάκη (1898), της οποίας η γεωγραφική θέση και τοπογραφία δεν τον οδήγησαν στην ταύτιση του σημερινού νησιού με την Ιθάκη του Οδυσσέα. Αντίθετα, στη Λευκάδα αναγνώρισε την πρωτεύουσα του βασιλείου της Οδύσσειας, και παρέμεινε στο νησί (από το 1901 έως το 1912 και από το 1918 ως το θάνατό του) ερευνώντας με την αρχαιολογική σκαπάνη τα σημάδια του τόπου στη διαχρονία της ιστορίας του.
Η καλαίσθητη αυτή έκδοση είναι τρίγλωσση (ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά) και εκτός από τα εισαγωγικά κείμενα, συμπληρώνεται από βιογραφικά στοιχεία του Dörpfeld.

Π.Τ.