David Watkinson, Virginia Neal, Αρχαιολογικά ευρήματα. Πρώτα σωστικά μέτρα στην ανασκαφή, εκδ. Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες, Αθήνα 2007.

Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, στοχεύοντας στη συνεχή ενημέρωση και κατάρτιση σε θέματα συντήρησης όσων ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά, συνεχίζει την εκδοτική της δραστηριότητα με την ελληνική έκδοση ενός εγχειριδίου για τις διαδικασίες προστασίας και συντήρησης των ευρημάτων στην ανασκαφή.

Το βιβλίο είναι ένας γενικός οδηγός για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθούνται κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές, ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα των ευρημάτων. Στόχος της έκδοσης είναι να τεθούν οι κατευθυντήριες γραμμές και να διαδοθούν οι γενικές αρχές των προληπτικών και πρώτων σωστικών μέτρων για τα ανασκαφικά ευρήματα, σε ένα πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας στο χώρο της ανασκαφής. Η μετάφραση έγινε από την Ελένη Οικονόμου και την Μαρία Κρινή, ενώ τη γενική επιμέλεια της έκδοσης είχε η Ράνια Οικονόμου.

B.H.

(δημοσιεύθηκε στο περιοδικό, τ. 107, Ιούνιος 2008, Αρχαιολογικά Νέα)