Ξεκίνησαν στις 24 Ιουνίου οι ανασκαφές στο ιερό του Δία στο Λύκαιο Όρος, στην Αρκαδία (κοντά στις Άνω Καρυές), και θα συνεχιστούν μέχρι τις 7 Αυγούστου. Πρόκειται για την πέμπτη περίοδο του ανασκαφικού προγράμματος της διεθνούς ομάδας ερευνητών από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ – τον Μιχάλη Πετρόπουλο, προϊστάμενο της ΛΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και άλλους αρχαιολόγους της Εφορείας αυτής, την Αναστασία Παναγιωτοπούλου, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Πελοποννησιακών Σπουδών ΥΠΠΟ, την Mary E. Voyatzis, καθ. Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα,  με επικεφαλής τον καθ. David Gilman Romano, από το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Την προηγούμενη χρονιά οι ανασκαφές στο χώρο έφεραν στο φως άγνωστα ως τότε στοιχεία που μαρτυρούν πως οι θυσίες στην κορυφή του όρους τελούνταν το 3000 π.Χ., προτού καταφτάσουν στην περιοχή οι ελληνόφωνοι λαοί φέρνοντας μαζί τους τη δική τους θρησκεία.

Οι ανασκαφές στο Λύκαιο Όρος έχουν αρχίσει εδώ και περίπου 100 χρόνια, συγκεκριμένα από τον Κ. Κοντόπουλο το 1897 και τον Κ. Κουρουνιώτη το 1902. Οι έρευνες του Κουρουνιώτη συνεχίστηκαν μέχρι το 1909, αποκαλύπτοντας πολλά από τα μνημεία του χώρου. Τα σημαντικότερα είναι το τέμενος του Λυκαίου Διός με το βωμό και τον περίβολό του, το στάδιο, ο ιππόδρομος, όπου τελούνταν τα αρχαία Λύκαια, η δεξαμενή, το κρηναίο οικοδόμημα και ο ξενώνας. Στην κορυφή του όρους βρίσκεται ο χωμάτινος βωμός, όπου, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας ανασκαφικής δραστηριότητας, η λατρεία του Δία ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους.

Η σημερινή ομάδα ερευνητών που διεξάγει τις ανασκαφές στο Λύκαιο Όρος, έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους που αφορούν την ανασκαφή, την τεκμηρίωση της αρχιτεκτονικής και την τοπογραφική έρευνα του χώρου, για την επίτευξη των οποίων εφαρμόζει νέες ερευνητικές μεθόδους, διενεργεί γεωφυσικές διασκοπήσεις και γεωλογικές έρευνες. Δεδομένων των προηγούμενων εντυπωσιακών ευρημάτων, αναμένουμε και άλλες ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για το Λύκαιο όρος και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις νέες ανασκαφικές έρευνες που ξεκίνησαν.

Π.Τ.