Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση 7,5 εκατομμυρίων σελίδων από πολύτιμα αρχεία που βρίσκονται σε περισσότερες από 60 υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους σε όλη τη χώρα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε αυτά, μέσω του διαδικτύου, σε ερευνητές και απλούς πολίτες.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος επισκέφτηκε προχθές το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, η προσπάθεια ψηφιοποίησης γίνεται σε 17 κέντρα σε όλη τη χώρα.
Ηδη έχει ψηφιοποιηθεί το 40% των αρχείων, που αφορούν ιστορικά αρχεία από σχολεία, μητροπόλεις, δημοτολόγια, αστυνομικές και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία ανάγονται από τον 17ο αιώνα έως σήμερα. Συγκεκριμένα στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, πρόκειται να ψηφιοποιηθούν 450.000 σελίδες αρχείων του 19ου και 20ου αιώνα. 
Αντίστοιχο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει για την ψηφιοποίηση ιστορικών βιβλίων των δημόσιων βιβλιοθηκών (ξεκινώντας από τον 10ο αιώνα), σύμφωνα με το οποίο θα ψηφιοποιηθούν 15 εκατομμύρια σελίδες.
Πάντως και για τα δύο έργα θα υπάρξει συνεχής ροή νέου υλικού με στόχο να συνεχιστούν και από το Δ’ ΚΠΣ.
«Η ψηφιοποίηση των βιβλιοθηκών ενδιαφέρει την ΕΕ η οποία θέλει να ενοποιήσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό όλων των κρατών» σε μία Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη, επεσήμανε η ειδική γραμματέας Βιβλιοθηκών και Αρχείων του υπουργείου, Ευγενία Κεφαληναίου.

Α.Μ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΑ (23/6/08)