Εκείνο που σε πρώτη ματιά μοιάζει να είναι μια εντελώς φυσική διαδικασία, αποκαλύπτεται ως μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Κι αυτό γιατί όχι μόνον η βιβλιοθήκη, που αριθμεί περί τους 220.000 τόμους, και η φωτοθήκη (με 280.000 τεκμήρια) του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στη Ρώμη, θα παραμείνουν επ’ αόριστον κλειστές για το επιστημονικό κοινό, αλλά δεν διατίθενται και τα 13 εκατ. € που απαιτούνται για την αποκατάσταση του κτιρίου. Το πρόβλημα εικάζεται πως οφείλεται και σε γραφειοκρατικά κωλύματα. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση, παρότι προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται τρία γερμανικά υπουργεία, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Δημοσίων Έργων, σε συνεργασία με το κεντρικό Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, στο Βερολίνο.

Σε ανοικτή επιστολή τους, δήλωσαν την εναντίωσή τους στο κλείσιμο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στη Ρώμη, ο Eugenio La Rocca, μέχρι πρότινος γενικός επιθεωρητής αρχαιοτήτων στη Ρώμη, και άλλοι 400 αρχαιολόγοι και ιστορικοί από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων καθηγητές από όλη την Ιταλική Χερσόνησο, συνεργάτες της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας, όπως και από τα πανεπιστήμια στη Βοστώνη και τη Βαρκελώνη, το Λάιντεν και τη Γαλλία.

Το Istituto Archeologico Germanico di Roma, έχει τις ρίζες του στο Istituto di Corrispondenza Archeologica, που ιδρύθηκε το 1829 στη Ρώμη, και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ιδρύματα παγκοσμίως. Η σχεδιαζόμενη μονοετής αποκατάσταση του κτίσματος επί της via Sardegna 79, κατέληξε, εξαιτίας της κρατικής ανεπάρκειας, στο κλείσιμο του κτιρίου αντί για την επίλυση των προβλημάτων χώρου. Απορίας άξιον είναι πως ένα τέτοιο ίδρυμα μπορεί να παραμείνει κλειστό χωρίς να έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως κάποιος προσωρινός χώρος στέγασης. Η είσοδος στο κτίριο απαγορεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες ακόμη και στους μόνιμους συνεργάτες του Ινστιτούτου. Η μοναδική κίνηση που έχει γίνει αφορά ένα μικρό παράρτημα έκτακτης παροχής υπηρεσιών, στο κτίριο Villino Amelung επί της via Andrea Cesalpino, όπου σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να επικοινωνήσει κανείς με όλα τα τμήματα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-13.00, από τις 16/6/2008.

Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο διαθέτει μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές βιβλιοθήκες στον κόσμο, για την κλασική αρχαιολογία, σημείο αναφοράς στις κλασικές σπουδές. Εξυπηρετούσε αρχαιολόγους κάθε εθνικότητας που πήγαιναν εκεί για να μελετήσουν. Διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Ρώμης είναι ο καθ. Dr. Henner von Hesberg.

Η πρωτοβουλία της ανοικτής διαμαρτυρίας ανήκει σε αρχαιολόγους της ειδικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Ρώμης (Soprintendenza Speciale per i Beni Archeologici di Roma – Mariarosaria Barbera, Roberto Egidi, Fedora Filippi, Rossella Rea, Maria Antonietta Tomei).

Π.Τ.

Πηγή: archaeologie-online, 13/06/2008