Γοητευτική αναδρομή μέσα στο χρόνο και το μύθο είναι το πραγματικό ταξίδι της σύγχρονης Αργούς, που ξεκίνησε από το Βόλο το περασμένο Σάββατο (με διαφορετική όμως πορεία από αυτήν των αρχαίων Αργοναυτών, αφού δεν δόθηκε άδεια διέλευσης του Βοσπόρου από τις τουρκικές αρχές). Πρόκειται για πιστό αντίγραφο του θρυλικού καραβιού, με το οποίο ο Ιάσονας και οι 50 σύντροφοί του κίνησαν να φέρουν από την Κολχίδα το χρυσόμαλλο δέρας, τρεισήμισυ χιλιάδες χρόνια πριν.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου, με τη στήριξη του Επιστημονικού Ινστιτούτου «Ναυδόμος», των συναρμόδιων υπουργείων και του Ομίλου Ρέστη η νέα «Αργώ» θα διανύσει απόσταση περίπου 1.200 ναυτικών μιλίων με αφετηρία την αρχαία Ιωλκό, το σημερινό Βόλο και θα ακολουθήσει διαδρομή μέχρι τη Βενετία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα προσεγγίσει πολλά λιμάνια της Μεσογείου και της Αδριατικής: από την Ελλάδα στην Αλβανία, στο Μαυροβούνιο, στην Κροατία, τη Σλοβενία ως την Ιταλία.

Το κωπήλατο εμβολοφόρο σκάφος, μήκους 28,5 μέτρων και πλάτους 4 μ. είναι πιστό αντίγραφο του μυθικού πλοίου. Δημιουργήθηκε με αυθεντικά υλικά, εργαλεία και διαδικασίες της εποχής, κατά την οποία εικάζεται ότι κατασκευάστηκε η «Αργώ» (14ος αιώνας π.Χ.). Το Ινστιτούτο «Ναυδόμος», που ανέλαβε το δύσκολο έργο χρησιμοποίησε ξυλεία από πέντε είδη δέντρων που φύονται στο Πήλιο, την Όθρυ και τη βόρεια Εύβοια, ενώ όλα τα ξύλα πελεκήθηκαν, έτσι ώστε για κάθε μαδέρι από τα 60 που έχει το πλοίο να χρησιμοποιείται ένα ολόκληρο δέντρο.

Στο ταξίδι θα πρέπει να καλύπτονται καθημερινά πολλά ναυτικά μίλια. Γι’ αυτό εκτός από τους πενήντα κωπηλάτες του πληρώματος, στο πλοίο, που συνοδεύει την Αργώ θα υπάρχουν και αναπληρωματικοί κωπηλάτες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, υπό κανονικές συνθήκες θα κωπηλατούν κυλιόμενα σαράντα άνδρες και θα αναπαύονται οι δέκα. Οταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, η «Αργώ» θα ταξιδεύει μόνο με τα πανιά. Το καράβι αντέχει σε ανέμους έως και έξι μποφόρ, αλλά οι κωπηλάτες θα επιστρατεύονται μόνο σε κάτω από τρία. Μόλις ολοκληρώσει την αποστολή της η «Αργώ» θα φορτωθεί σε μεγάλο πλοίο και θα μεταφερθεί στο Βόλο, όπου θα εκτεθεί σε ειδικό χώρο για να την επισκέπτονται Βολιώτες και ξένοι.

Σήμερα η Αργώ βρίσκεται στο λιμάνι της Χαλκίδας και θα συνεχίσει το ταξίδι της αύριο το πρωί.
Στην πορεία του το καράβι θα προσεγγίσει άλλα 11 ελληνικά λιμάνια:
• Το Μαρμάρι στις 18 και 19/6
• Το Σούνιο στις 20/6
• Τον Πειραιά στις 21 και 22/6
• Το Λουτράκι στις 23 και 24/6
• Το Γαλαξίδι στις 25 και 26/6
• Την Πάτρα στις 27 και 28/6
• Την Οξυά στις 29/6
• Την Ιθάκη στις 30/6 έως τις 2/7
• Την Πρέβεζα στις 3/7
• Τους Παξούς στις 4/7
• Την Κέρκυρα στις 5 και 6/7
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι σύγχρονοι Αργοναύτες θα βρίσκονται στη Βενετία στις 12 Αυγούστου.

Α.Μ.

Πηγή: Θεσσαλία online, 15/6/08