Αρχαία Μεσσήνη, www.ancientmessene.gr, 2004
Ελληνικά, αγγλικά
Παρουσίαση αρχαιολογικού χώρου

Παρουσίαση, με κείμενα και εικόνες, του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης (σημερινό Μαυρομμάτι, Μεσσηνία). Προσφέρει κατατοπιστικές πληροφορίες για την αρχαία πόλη, τη θέση, την τοπογραφία, την ιστορία και τη σημασία της στην αρχαιότητα και στη σύγχρονη έρευνα.
Συνοπτικά περιγράφονται τα κυριότερα μνημεία της πόλης και της περιοχής της, όπως τα φημισμένα τείχη, τα σημαντικά δημόσια οικοδομήματα και τα ιερά (Οχυρώσεις, Αρκαδική Πύλη, Το Θέατρο, Η Κρήνη Αρσινόη, Η Αγορά, Το ιερό της Δήμητρας και των Διοσκούρων, Το συγκρότημα του Ασκληπιείου, Η Ανατολική οδός, Το Ιεροθύσιο, Το Στάδιο και το Γυμνάσιο, Το ηρώο, Τα ιερά της Ιθώμης) καθώς και τα κυριότερα κινητά ευρήματα στις αίθουσες του Μουσείου (τμήματα αγαλμάτων του Δαμοφώντος και άλλα γλυπτά της ελληνιστικής εποχής, ρωμαϊκά αντίγραφα έργων της κλασικής εποχής, όπως τα αγάλματα του Ερμή και του Δορυφόρου από το Γυμνάσιο, το άγαλμα της Αρτέμιδος Λαφρίας, κ.ά.). Το εντυπωσιακό αυτό σύνολο τεκμηριώνει την ιστορία και την τέχνη του τόπου ζωντανεύοντας με θαυμαστό τρόπο τις αφηγήσεις του Παυσανία, που επισκέφτηκε τη Μεσσήνη στα μέσα περίπου του 2ου αιώνα μ.Χ.
Ανεξάρτητες ενότητες αποτελούν οι σύντομες επισκοπήσεις για την κεραμική, την επιγραφική και το ρόλο της στη μελέτη της ιστορίας της Μεσσήνης, τη νομισματοκοπία και εκτενέστερα τη γλυπτική, όπου σκιαγραφείται το έργο του Δαμοφώντος, σημαντικού μεσσήνιου γλύπτη και “ευπατρίδη”, χάρη στις γνώσεις που προσέφεραν τα ανασκαφικά ευρήματα των τελευταίων ετών. Ακόμη, παρουσιάζεται περιληπτικά το ιστορικό των ανασκαφών που διεξάγει η Αρχαιολογική Εταιρεία κατά περιόδους από το 1895, με τις οποίες έχουν συνδεθεί ορισμένα από τα λαμπρότερα ονόματα της κλασικής αρχαιολογίας στην Ελλάδα (Θεμιστοκλής Σοφούλης, Γεώργιος Oικονόμος, Aναστάσιος Oρλάνδος και, από το 1986, ο σημερινός διευθυντής των ανασκαφών, καθηγητής Πέτρος Θέμελης). Αναφορά γίνεται επίσης στα θέματα διαχείρισης του προγράμματος ανασκαφών και ενίσχυσης του ανασκαφικού και αναστηλωτικού έργου με την ίδρυση της “Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών” και τις χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο των Κοινοτικών Προγραμμάτων Στήριξης.

Κ.Χ.

(δημοσιεύθηκε στο περιοδικό, τ.102, Μάρτιος 2007, Στήλη Πληροφορική, σ. 100)