Ο Luc Long, ο αρχαιολόγος που αναγνώρισε στη νεοανακαλυφθείσα προτομή το πρόσωπο του Ιούλιο Καίσαρα φαίνεται πως βιάστηκε… Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Sueddeutsche Zeitung και το οποίο υπογράφει ο αρχαιολόγος και τέως διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στη Ρώμη, Paul Zanker, δεν πρόκειται για τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, αλλά για κάποιο σύγχρονό του που τα μοναδικά κοινά στοιχεία του με τον Καίσαρα ήταν το αποστεωμένο πρόσωπο και η αραιωμένη κόμη.
Τα μοναδικά πορτρέτα του Ιούλιου Καίσαρα που φιλοτεχνήθηκαν ενόσω o αυτοκράτορας ήταν εν ζωή είναι τα νομισματικά πορτρέτα, λέει ο Zanker. Στις αρχές του 44 π.Χ., η ρωμαϊκή Σύγκλητος, ανάμεσα σε άλλες υπερβολικές τιμές που του απέδωσε, ενέκρινε την έκδοση νομισμάτων που έφεραν το πορτρέτο του Καίσαρα, μια τιμή που δεν είχε απονεμηθεί σε κανέναν Ρωμαίο ως τότε.
Τα νομίσματα αυτά απεικόνιζαν τον 56χρονο τότε Καίσαρα με οστεώδες πρόσωπο, τονισμένα, αρμονικά χαρακτηριστικά και έναν μακρύ λαιμό με έντονα προεξέχον μήλο του Αδάμ.
Με τούτα τα νομισματικά πορτρέτα συμφωνεί ως προς τα βασικά γνωρίσματα της μορφής του Καίσαρα και μια γνωστή προτομή που ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα στο Τούσκουλον και σήμερα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Τορίνο. Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί 6 αντίγραφά της, γεγονός που ενισχύει την πιστότητά της.
Συγκρίνοντας την προτομή του Τούσκουλου με αυτήν του Ροδανού, συνεχίζει ο Zanker, διαπιστώνουμε ότι οι δύο μορφές διαφέρουν ως προς τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ως προς την έκφραση του προσώπου. Ο «αληθινός» Καίσαρας, ισχυρίζεται ο αρχαιολόγος, ήταν περισσότερο δυναμικός και απόμακρος, είχε ένα χαρακτηριστικό ειρωνικό μειδίαμα, στοιχεία που απουσιάζουν από την προτομή του Ροδανού.

Π.Τ.

Sueddeutsche Zeitung, 26/05/2008