Στην Κίνα πρόκειται να ταξιδέψουν αρχαιότητες που μέχρι τώρα θεωρούνταν «αμετακίνητες» από τις προθήκες τους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για 18 τον αριθμό αρχαιολογικά εκθέματα, που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση «ΑΓΩΝ. Το πνεύμα της άμιλλας στην αρχαία Ελλάδα.», (31 Ιουλίου-14 Οκτωβρίου 2008). Η ανάγλυφη πλάκα με παράσταση Διονύσου και Νικών, η κεφαλή του Πλάτωνα και του Απόλλωνα και το πορτραίτο του Ομήρου, ο ερυθρόμορφος αμφορέας Μελεάγρου ή η ερυθρόμορφη κύλικα Ηρακλέους-Ανταίου, η αμφιπρόσωπη κεφαλή του Αριστοτέλη, το χάλκινο σύμπλεγμα παλαιστών είναι κάποια από αυτά.
Τη σχετική απόφαση έλαβε το ΚΑΣ προχθές με τη νέα του σύνθεση και ανατρέπει τη μέχρι τώρα πρακτική του να μην επιτρέπει τη μετακίνηση αρχαιοτήτων μεγάλης αξίας για λόγους συντήρησης και ασφάλειας.
Μετά από αυτή την εξέλιξη εξακολουθεί ο προβληματισμός σχετικά με τη λίστα των αμετακίνητων, αφού δεν υπάρχει ακόμη ως επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού, με αποτέλεσμα οι διευθυντές των ξένων μουσείων να μη γνωρίζουν ποια αντικείμενα δεν είναι δυνατό να μετακινηθούν και να προκαλούνται παρεξήγησεις από την επιλεκτική μετακίνηση των εν λόγω αρχαιοτήτων. Για την ιστορία αξίζει να σημειώσουμε ότι το Μάϊο του 1999 οι Εφορείες αρχαιοτήτων της χώρας και τα μουσεία κλήθηκαν να καταρτίσουν καταλόγους με τα σημαντικότερα έργα τους, τα οποία εκτιμούν ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας. Σχεδόν μια δεκαετία μετά ο κατάλογος αυτός εκκρεμεί.
Στην έκθεση που θα γίνει στο Capital Museum στο Πεκίνο πρόκειται να δανείσουμε συνολικά 165 αρχαία και αντίγραφα.

Α.Μ.

Πηγή:Καθημερινή 15/5/08 (Γ.Συκκά)