Προσκλήσεις σε …πάρτυ για το σαββατόβραδο της 17ης Μαΐου, τη Νύχτα των Μουσείων, έχουν απευθύνει στο ευρύ κοινό πολλά μουσεία σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να προϋπαντήσουν τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων στις 18 του μήνα με πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Το μεγάλο στοίχημα της προσέγγισης όλο και μεγαλύτερου κοινού και της ζύμωσής τους με την κοινωνία θα επιδιώξουν να κερδίσουν φέτος μουσεία παντού στη γη με τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν στις 17 & 18 Μαΐου υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΙCOM.

Από τη Χιλή έως την Κίνα και από τις Φιλιππίνες μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία και στην Ελλάδα, πάνω από 20.000 μουσεία σε περισσότερες από 70 χώρες ανοίγουν δωρεάν τις πύλες τους στους επισκέπτες, τη νύχτα ή και την ημέρα. Ως «Νύχτα των μουσείων» έχει οριστεί φέτος η 17η Μαΐου. Στη διάρκεια της βραδιάς τα μουσεία που συμμετέχουν θα μείνουν ανοιχτά από τη δύση του ήλιου μέχρι αργά το βράδυ και θα διοργανώσουν ποικίλες και ελκυστικές εκδηλώσεις και για το νεανικό κοινό. Η Νύχτα των Μουσείων ξεκίνησε το 2005 από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εφέτος το σύνθημα που δίνει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων για την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων είναι «να γίνουν τα Μουσεία παράγοντες κοινωνικών αλλαγών και εξέλιξης». Με την επιλογή του θέματος αυτού γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί ο κοινωνικός ρόλος των Μουσείων και η συμβολή τους στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των κοινωνιών. Για πρώτη φορά εφέτος από το 1977, που γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα των Μουσείων το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων καλεί τα μουσεία σε όλη την υδρόγειο να αναλάβουν δράση τόσο σε κοινωνικές εκδηλώσεις όσο και σε ψηφιακό επίπεδο. Το ICOM δίνει έμφαση και προτείνει εκδηλώσεις online και παραπέμπει στο δικτυακό τόπο του, όπου με σχετικές συνδέσεις θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε «διαδικτυακή επαφή» επιστήμονες από τα μουσεία που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις με κάθε ενδιαφερόμενο, που θέλει να υποβάλλει τα ερωτήματά του ή και τις απόψεις του.
Σημαντικό επίσης είναι φέτος το κάλεσμα του ICOM σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου στην Αφρική, στην Ασία, στον Ειρηνικό, στη Λατινική Αμερική να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις, αφού αποτελεί προτεραιότητα το γεφύρωμα των δύο κόσμων: αναπτυσσόμενου και αναπτυγμένου. Τουλάχιστον σε πολιτισμικό επίπεδο.

Α.Μ.