Μεγάλη απογοήτευση νιώθουν δεκάδες γκρουπ τουριστών, που ταξιδεύουν για να επισκεφτούν τα αρχαία μνημεία και τα μουσεία της Ελλάδας, όμως τα βρίσκουν κλειστά μετά τις 15.00, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη το θερινό ωράριο. Και όχι μόνο αυτό: κλειστές παραμένουν αίθουσες σημαντικών μουσείων της χώρας λόγω έλλειψης προσωπικού.
 
Έτσι, ενώ προβλέπεται η διεύρυνση του ωραρίου μέχρι τις 19.30 τους μήνες, κατά τους οποίους η επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων είναι πολύ αυξημένη σε σύγκριση με τους χειμερινούς μήνες, οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας κλείνουν στις 15.00 ή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ανοίγουν καθόλου. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν καθυστερήσει οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού για τη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων. Να σημειώσουμε ότι πέρυσι το θερινό ωράριο είχε εφαρμοστεί από 1ης Απριλίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
 
«Πρώτη χρονιά υπάρχει τέτοια καθυστέρηση στην εφαρμογή λειτουργίας του θερινού ωραρίου και αυτό προκαλεί μεγάλα προβλήματα σ’ εκείνους που έρχονται να επισκεφθούν τα μνημεία και τα μουσεία μας.» σημειώνει μιλώντας στην αρχαιολογίαonline η γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, Ευτυχία Καλαμπουκίδου και συνεχίζει: «κάθε Δευτέρα οι Βασιλικοί Τάφοι της Βεργίνας είναι κλειστοί. Κλειστές στο κοινό παραμένουν και πολλές αίθουσες στους Δελφούς, στο Μυστρά, αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.»
 
Σύμφωνα με όσα επισημαίνει η κα Καλαμπουκίδου, «το μεγάλο πρόβλημα είναι με τις πολυήμερες εκδρομές, που πρέπει να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις, για να προλάβεις να επισκεφτείς όλα τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής και φυσικά δεν προλαβαίνεις. Το ίδιο ισχύει και με τις κρουαζιέρες, αφού τα πλοία πιάνουν λιμάνι προς το μεσημέρι, άρα δε μένει χρόνος για επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο ή μνημείο.»
 
Αυτά τα προβλήματα εκθέτουν στην ηγεσία του ΥΠΠΟ οι ξεναγοί με σχετική επιστολή τους και ταυτόχρονα προτείνουν να μετατεθεί από τις 8.00 στις 9.00 το πρωί η ώρα που ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι για τους επισκέπτες, έτσι ώστε να παραταθεί αυτόματα κατά μία ώρα το κλείσιμο.
Στο μεταξύ απλήρωτοι παραμένουν από τον Οκτώβριο οι εργατοτεχνίτες, που απασχολούνται στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης. Γι΄αυτό το λόγο προβαίνουν σε παράσταση διαμαρτυρίας μοιράζοντας έντυπο υλικό: άρχισαν χθες και θα συνεχίσουν μέχρι τη Δευτέρα.
Το συμπέρασμα πάγιο: δει δη χρημάτων και άνευ τούτων…
 
 A.M.