Την πρόοδο των αναστηλωτικών έργων στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου παρουσίασε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιδαύρου, καθηγητής Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, ξεναγώντας τους στον αρχαιολογικό χώρο.

Χάρη στις χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι αναστηλωτικές επεμβάσεις σε επιλεγμένα οικοδομήματα από τα 70 περίπου μνημεία του αρχαιολογικού χώρου: στο τελετουργικό Εστιατόριο του ιερού και τη μνημειακή του είσοδο, το Πρόπυλο, στη στοά του Αβάτου ή εγκοιμητήριου των ασθενών, που κοιμούνταν με την ελπίδα να δεχτούν τη σωτήρια επίσκεψη του Ασκληπιού στα όνειρά τους, στη Θόλο, το κομψό κυκλικό οικοδόμημα που ήταν αφιερωμένο στη χθόνια λατρεία του Ασκληπιού, στο ναό του Ασκληπιού, του οποίου αναδείχθηκε η κάτοψη αφού η κακή κατάσταση διατήρησης δεν επέτρεπε αναστήλωση, και στο Στάδιο. Η αποκατάστασή τους βοηθά στην κατανόηση της οργάνωσης και της λειτουργίας του ιερού στην αρχαιότητα.

Στις προγραμματισμένες εργασίες ανήκουν η συντήρηση και ανάδειξη λιγότερο γνωστών μνημείων που θα οδηγήσουν σε διπλασιασμό της έκτασης του αρχαιολογικού χώρου (400 στρέμματα). Αυτές οι εργασίες προβλέπεται να ενταχθούν στο Δ΄ΚΠΣ (2008-2013).

Κ.Χ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 2/5/2008 (Ν. Κοντράρου-Ρασσιά)