Διώροφη υπόγεια επέκταση 24.000 τ.μ. κατά τα πρότυπα του Λούβρου, αλλά με έμφαση κυρίως στη στάθμευση, σχεδιάζει το υπουργείο Πολιτισμού για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Πατησίων. Από τους νέους χώρους που θα προστεθούν, μόνο 2.000 τ.μ. προορίζονται αμιγώς για την έκθεση αρχαιοτήτων των προϊστορικών χρόνων που θα μετακομίσουν στο υπόγειο. Η μερίδα του λέοντος, ήτοι 12.000 τ.μ., προγραμματίζεται να γίνει υπόγειο πάρκινγκ.
Το Συμβούλιο Μουσείων έδωσε ομόφωνα την έγκρισή του στο «κτιριολογικό πρόγραμμα» που υπέβαλε επιστημονική επιτροπή με πρόεδρο τον διευθυντή του Μουσείου Νίκο Καλτσά ώστε να συνταχθούν οι προδιαγραφές και να προχωρήσει στο παρά πέντε το υπουργείο Πολιτισμού στην προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Το έργο υπολογίζεται να κοστίσει 50 εκατ. Ευρώ για να προλάβει την ένταξή του στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Είναι αμφίβολο πάντως αν θα είναι έτοιμο μέσα σε μια δεκαετία.
Στο παλιό Μουσείο με πρόσοψη του Ερνέστου Τσίλερ που θεμελιώθηκε το 1866 και ολοκληρώθηκε το 1899, συνολικού εμβαδού 16.239 τ.μ. (με 8.750 τ.μ. εκθεσιακούς χώρους), θα υπάρξουν ανακατατάξεις, αλλά όπως υποστήριξε ο κ. Καλτσάς ο τριπλασιασμός σχεδόν των χώρων δεν θα επιφέρει και πολλαπλασιασμό των εκθεμάτων.
Ο χρυσός των Μυκηνών, η έκθεση με τις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου της Θήρας, τα νεολιθικά της Θεσσαλίας, τα κυκλαδικά, συλλήβδην όλες οι προϊστορικές συλλογέςεκτεθούν σε χώρο 2.000 τ.μ.- όσο και οι νέες αποθήκες για τα μικροαντικείμενα, χάλκινα αγγεία, αιγυπτιακά. Από τον αρχιτέκτονα που θα αναδειχθεί από διεθνή διαγωνισμό αναμένονται προτάσεις για το άνοιγμα των νέων εισόδων και τον τρόπο ένωσης του νέου Μουσείου με το παλιό.
Βασικός όρος είναι ότι δεν θα κοπούν τα ψηλά δένδρα στον κήπο του Μουσείου που έχει έκταση 13 στρεμμάτων και ότι ο κήπος θα αποκατασταθεί μετά το πέρας των εργασιών, καθώς έχει κηρυχθεί διατηρητέος από δύο υπουργεία- το ΠΕΧΩΔΕ και του Πολιτισμού- και θεωρείται αναπόσπαστο και ζωτικό μέρος της δωρεάς Τοσίτσα.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νέου Μουσείου ζητείται και η μεταφορά των εργαστηρίων και του χημείου από το παλιό στο νέο, με πρόβλεψη φυσικού φωτισμού. Δεν θα θιγούν όμως η καφετέρια και το πωλητήριο του παλαιού κτιρίου. 
 

Παρασκευή Κατημερτζή

Πηγή: Τα Νέα, 17.4.08