Στόχος της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI) και του Υπουργείου Πολιτισμού του Κοσόβου είναι η ενδελεχέστερη έρευνα, η προστασία και η συντήρηση καθώς και η δημοσίευση των αρχαιολογικών ευρημάτων των ανασκαφών στην Ουλπιάνα.

Πρόκειται για έναν ρωμαϊκό-προβυζαντινό οικισμό, σε απόσταση 11 χλμ. νοτιοανατολικά της Πρίστινα, ο οποίος θεωρείται από τις σημαντικότερες θέσεις της πολιτισμικής κληρονομιάς της Δημοκρατίας του Κοσόβου. Οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν ξεκινήσει από το 1954. Έκτοτε έχουν έρθει στο φως πλήθος σημαντικών ευρημάτων μιας ακμάζουσας πόλης της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας που βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της πολιτιστικής ιστορίας του Κοσόβου.

Το DAI έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τη θέση αυτή και έκανε πρόταση συνεργασίας όσον αφορά κυρίως την επιστημονική ανάλυση των ευρημάτων της Ουλπιάνα. Έτσι, σε πρώτη φάση, πρόκειται να μεταβεί στο Κόσοβο ομάδα γερμανών γεωφυσικών, προκειμένου να διεξαχθεί γεωφυσική ανάλυση της θέσης και της ευρύτερης περιοχής.

ΠΤ

Πηγή: DAI, Δελτίο Τύπου (26/2/2008)