«Περιστέρα» προσφωνεί ο λαός την όμορφη γυναίκα. Το περιστέρι ήταν το ιερό πτηνό της Αφροδίτης και πήλινα περιστέρια κοσμούσαν τους τάφους κάποιας όμορφης γυναίκας της Αιανής, πριν από 2.500 χρόνια.

Λιγοστά- στην πλειονότητά τους οι τάφοι που εντοπίστηκαν ήταν συλημένοι- αλλά εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα 2.500 ετών που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη κατά την ανασκαφή του ανατολικού νεκροταφείου της Αιανής Κοζάνης. Τα ευρήματα (πήλινα και μεταλλικά κτερίσματα τάφων, αλλά και σειρά πρωτότυπων γυναικείων κοσμημάτων) προέρχονται από τις 243 ταφές, τις οποίες οι αρχαιολόγοι τοποθετούν στο β΄ μισό του 4ου αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ανασκαφής, αρχαιολόγο της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, «πέραν των χρυσών περίτεχνων κοσμημάτων που συνόδευαν τις γυναικείες ταφές, εντυπωσιακά είναι και τα δύο ειδώλια περιστεριού (ιερό πτηνό της Αφροδίτης) που συνόδευαν τη νεκρή του 4ου π.Χ. αιώνα. Σε μια ασύλητη γυναικεία ταφή εντοπίστηκαν 123 ζωικοί αστράγαλοι τοποθετημένοι περιμετρικά της νεκρής, επτά μυροδοχεία, καθώς και πέντε πήλινα αγγεία, ανάμεσά τους πυξίδα με περιεχόμενο 66 γυάλινες και 4 πήλινες χάντρες. Η νεκρή έφερε στην παλάμη χάλκινο νόμισμα Κασσάνδρου (310-305 π.Χ.), φορούσε αργυρό δαχτυλίδι με κυκλική σφενδόνη, ενώ πολύτιμα ήταν και τα χρυσά σκουλαρίκια σε σχήμα λεοντοκεφαλής που φορούσε».

[στο πλαίσιο του φετινού 21ου συνεδρίου για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και Θράκη, Θεσσαλονίκη, 13-15 Μαρτίου 2008]

Πηγή: Τα Νέα, 12/3/2008 (Β. Χαρισοπούλου)