Πληθαίνουν συνεχώς οι κηλίδες μούχλας που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στις βραχογραφίες του σπηλαίου του Λασκό (Lascaux), απειλώντας με αφανισμό το μεγαλύτερο στον κόσμο μνημείο της εποχής των παγετώνων.
Σύμφωνα με τις περιγραφές των επιστημόνων, κάποια κομμάτια των βράχων έχουν αρχίσει να διαβρώνονται και να πέφτουν, ενώ ορισμένα χρώματα έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν. Ο Πολ Μπαν, ο κορυφαίος Βρετανός ειδικός στην τέχνη της εποχής των παγετώνων, δήλωσε ότι μπορεί κανείς να δει το νερό να τρέχει πάνω στα έργα και τις κηλίδες σε κάποια από αυτά να έχουν το μέγεθος παλάμης χεριού. Σε επιστολή του στον διευθυντή της UNESCO, Φρανσέσκο Μπανταρίν, ο δρ Μπαν είχε καταγγείλει την απόφαση για εργασίες στο σπήλαιο, προκειμένου να ανανεωθεί η ηλεκτρική εγκατάσταση, τονίζοντας ότι αυτό επιδείνωσε τόσο τη στατική αντοχή του όσο και την κατάσταση των έργων. Ειδικοί που εξέτασαν το σπήλαιο αποδίδουν την εμφάνιση μούχλας σε ένα ανεπαρκές σύστημα εξαερισμού, που τοποθετήθηκε στο σπήλαιο πριν από επτά χρόνια, οπότε και πρωτοεμφανίστηκαν παρόμοια προβλήματα, εκφράζοντας φόβους ότι ένα δεύτερο κρούσμα, τόσο σύντομα μετά το πρώτο, είναι μια προειδοποίηση ότι το μικρο-κλίμα στις σπηλιές έχει μεταβληθεί οριστικά, με τρόπους που ίσως να είναι μη αναστρέψιμοι. Πρόσφατα η UNESCO απέστειλε ομάδα επιστημόνων για να εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς και να κρίνει εάν το μνημείο πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα Παγκόσμια Μνημεία σε Κίνδυνο.
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940 από τέσσερις εφήβους και περιλαμβάνει 1.500 παραστάσεις χαραγμένες στο βράχο και άλλες 600 ζωγραφισμένες με κόκκινη, μαύρη και κίτρινη μπογιά που συγκαταλέγονται στις ωραιότερες βραχογραφίες του κόσμου. Από το 1963, παραμένει κλειστό για το ευρύ κοινό και το επισκέπτονται μόνο επιστήμονες και ιστορικοί. Ωστόσο και αυτές οι επισκέψεις θα απαγορευτούν για τους επόμενους τρεις μήνες, τουλάχιστον.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 7/1/2008 (Β. Βαγγελάτος)

Β.Η.