Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα συνεργασίας του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων με το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς (2000-2006) με μια έκδοση και τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, 88 εικόνες από τις συλλογές του Μουσείου της Κορυτσάς συντηρήθηκαν στα εργαστήρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια έκθεση που οργανώθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

Το βιβλίο Εγχειρίδιο συντήρησης εικόνων από το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς, με συγγραφείς τις συντηρήτριες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Δήμητρα Λαζίδου και Δήμητρα Δροσάκη, θα παρουσιαστεί στις 10 Απριλίου 2008 στην Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης των Τιράνων.

Την ίδια ημέρα θα εγκαινιαστεί φωτογραφική έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης των Τιράνων έως τις 28 Απριλίου 2008. Η έκθεση αφορά στο σύνολο του προγράμματος συνεργασίας των τριών ιδρυμάτων, το οποίο κάλυψε τους τομείς της συντήρησης, της επιμόρφωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας, της επιστημονικής έρευνας και της μουσειακής έκθεσης. Την έκδοση θα παρουσιάσουν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων καθ. κ. Ν. Ζίας, η Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Δρ. Α. Τούρτα, η συντηρήτρια αρχαιοτήτων και συγγραφέας του Εγχειριδίου Δ. Λαζίδου και ο Διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς κ. L. Glozheni.

Κ.Γ.