Η πρώτη ανασκαφή μέσα στον κεντρικό δακτύλιο του Στόουνχεντζ εδώ και 40 χρόνια ξεκίνησε τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να χρονολογηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το προϊστορικό μνημείο και να προσδιοριστεί η σημασία των μικρότερων λίθων που στέκονται μέσα από τους εμβληματικούς μονόλιθους.

Οι μικροί, γαλαζωποί λίθοι του ορυκτού δολερίτη πιστεύεται ότι είναι αρχαιότεροι από τους μονόλιθους από τους οποίους περιβάλλονται και, σύμφωνα με τους επικεφαλής της ανασκαφής, ίσως κρύβουν το μυστικό για τη σημασία του Στόουνχεντζ. Ο καθηγητής Τιμ Ντάρβιλ, του Πανεπιστημίου του Μπέρνμαουθ, και ο καθηγητής Τζεφ Ουέινραϊτ, της Εταιρείας Αρχαιοδιφών, πιστεύουν ότι το Στόουνχεντζ ήταν κάποιου είδους ιερός προορισμός στον οποίο οι άνθρωποι πήγαιναν για να θεραπευτούν. Οι δύο καθηγητές πιστεύουν ότι ο δολερίτης μεταφέρθηκε στο Στόουνχεντζ από τους λόφους του Πρέσελι, που βρίσκονται σε απόσταση 250 χλμ. Νεολιθικές επιγραφές στο Πρέσελι υποδεικνύουν ότι οι νεολιθικοί κάτοικοι της περιοχής θεωρούσαν τους βράχους ιερούς. Άλλοι επιστήμονες πιστεύουν πάντως ότι οι δολερίτες προήλθαν από πολύ μικρότερη απόσταση, καθώς είχαν μεταφερθεί από το Πρέσελι στην περιοχή του Στόουνχεντζ από τον αρχαίο Παγετώνα της Θάλασσας της Ιρλανδίας.

Η ανασκαφή, που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και χρηματοδοτείται από το BBC, ίσως επιτρέψει στους δύο ειδικούς να επιβεβαιώσουν ότι το αρχικό δάπεδο στο κέντρο του κύκλου ήταν στρωμένο με μικρές πέτρες του ίδιου δολερίτη. Ελπίζουν επίσης να χρονολογήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον διπλό κύκλο δολερίτη, που ήταν και ο πρώτος κύκλος που κατασκευάστηκε στο Στόουνχεντζ. Η προηγούμενη χρονολόγηση τη δεκαετία του 1990 υποδείκνυε ότι ο διπλός κύκλος κατασκευάστηκε γύρω στο 2550 π.Χ. Ο εξωτερικός κύκλος με τους γιγάντιους ψαμμιτικούς μονόλιθους που δεσπόζουν σήμερα στην πεδιάδα του Σάλσμπερι πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε αρκετά αργότερα, γύρω στο 2200 π.Χ. Ακόμα αρχαιότερο είναι το εξωτερικό χαντάκι, που χρονολογείται γύρω στο 3100 π.Χ.
Οι αρχαιότερες ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας στο Στόουνχεντζ έχουν ηλικία γύρω στα 10.000 χρόνια.

Πηγή: in.gr, 31/1/2008 (Newsroom ΔΟΛ)